Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Een buiten speaker voor elke toepassing

buiten speakers

Geluid kent veel verschillende toepassingen. Het kan ons waarschuwen in noodsituaties, het creëert sfeer en extra beleving tijdens een gezellig diner en het kan ons informeren over sportuitslagen of als we ergens rekening mee moeten houden. Omdat er zoveel verschillende situaties zijn waar we geluid bij willen creëren, beperkt dit zich niet alleen tot binnen locaties zoals kantoren, warehouses, winkelcentra, theaters, musea etc. Met regelmaat krijgen we bij Tau Audio Solutions ook aanvragen voor buitentoepassingen. Echter, niet elke speaker is geschikt voor gebruik buiten. Door wind, water en zon heeft de luidspreker behoorlijk wat te verduren. Daarnaast is de akoestiek buiten niet te vergelijken met een kantoor waar dempende materialen gebruikt worden of een kerk waar een galm aanwezig is. Welk soorten outdoor speakers of buiten luidsprekers zijn er, wat zijn de verschillen en hoe kies je een goede speaker geschikt voor toepassing buiten?

De toepassing bepaald de luidspreker

In onze productportfolio zijn diverse speakers te vinden welke geschikt voor allerlei toepassingen voor zowel buiten als binnen. Als eerste kijken we naar het gebruik; wordt de speaker gebruikt voor muziek, spraak of wellicht alleen een zoemer? Of misschien wel al deze toepassingen samen. Een simpele hoornluidspreker kan voldoende zijn om op een schoolplein de zoemer af te laten gaan. Voor het creëren van een perfecte verstaanbaarheid en prettig klinkende muziek bij een buiten trouwlocatie is er echt een luidspreker met power nodig.

Locatie en montage

Ten tweede kijken we naar de toepassing. Een terras bij een restaurant biedt ongetwijfeld mogelijkheden om speakers aan de buitenmuur of onder de overkapping te plaatsen. In een pretpark is het wellicht handiger als de buiten speakers op de grond geplaatst kunnen worden. Ook de manier van bevestigen van de speaker is een belangrijke factor welke meegenomen moet worden in de juiste keuze voor een buiten speaker.

Weerbestendigheid van buiten speakers

Aanvullende op de toepassing is de benodigde certificering. Eerder schreven we een artikel over de verschillende certificering waar een luidspreker aan moet voldoen. Juist bij speakers voor buiten is de certificering erg belangrijk. Staat de speaker onder een afdak en niet in de stromende regen? Dan voldoet een IP54 certificering. Speakers welke geschikt moeten zijn voor de verschillende weersomstandigheden zoals regen en wind, dienen voorzien te zijn van een IP65 certificering. De weerbestendigheid van een buiten speaker is eveneens een zeer belangrijke stap bij het selecteren van de juiste speaker.

Grond, zuil- en opbouwluidsprekers

Welke verschillende buiten speakers zijn er? Een kleine greep uit onze portfolio geeft je een idee van de diverse mogelijkheden en type buiten speakers die er zijn.

 

WORK PRO NGS 80L

De NGS 80L wordt in de volksmond met regelmaat een paddenstoel luidspreker genoemd. Deze buiten speaker is speciaal ontworpen om een omnidirectionele verspreiding van het geluid te creëren, om zo een groot gebied van geluid te voorzien. De toepassingen van dit type buiten speaker zien we veelal in pretparken en dierentuinen.

Deze buitenluidspreker is ook verkrijgbaar met ingebouwde LED verlichting: de WORK PRO NGS 80LX.

Meer informatie

NGS_80S

WORK PRO NEO 5 IP, 6 IP en 8 IP

Met een IP65 rating garanderen de NEO IP luidsprekers installaties in de buitenlucht welke bestand moeten zijn tegen zware regenval. De NEO IP luidsprekers zijn verkrijgbaar in 5,25″ (NEO 5 IP), 6,5″ (NEO 6 IP) en 8″ (NEO 8 IP). De NEO 5 IP, 6 IP en 8 IP zijn simpele en zeer doeltreffende buiten speakers die doen wat het moet doen. De speaker is ideaal voor toepassingen op terrassen, sportvelden, buiten werkplaats, pretparken, dierentuinen en nog meer.

Meer informatie

NEO_5_IP

Pan Acoustics P08-Pi 100V/IP65

Met een full range 2-weg systeem is de Pan Acoustics P08-Pi 100V een zuilluidspreker welke voorziet in een hoge spraakverstaanbaarheid en is daarnaast ook perfect voor muziekweergave. De zuilluidspreker, met een IP-rating van 65, is onder andere verkrijgbaar in laag ohmig en 100 volt. Deze outdoor speaker wordt veelal toegepast bij evenementen, kerkdiensten en trouwerijen.

Meer informatie

Pan Acoustics P08-Pi

WORK PRO PH 30BT

De WORK PRO PH 30BT is een zeer effectieve hoornluidspreker met een IP56 rating. Vooral geschikt voor omroep en eventueel het afspelen van een melodie of zoemer. Deze hoornluidspreker is geschikt voor toepassingen onder andere scholen, buiten werkplaatsen en havens.

Meer informatie

PH_30_BT

Ohm KX-3

De Ohm KX-3 outdoor speaker geeft een prachtig helder geluid. Deze speaker is perfect voor installaties waarbij de eis wat hoger ligt, want daar voldoet deze speaker met gemak aan. De uitgebreide basweergave voegt extra functionaliteit toe, zonder dat er aparte subwoofers nodig zijn. De speaker wordt regelmatig binnen toegepast en er is tevens een weerbestendige versie beschikbaar met een IP54 rating. De Ohm KX-3 is ideaal voor (buiten-)trouwlocaties, terrassen en kleinere evenementen een perfecte oplossing.

Meer informatie

kx3

SoundTube XT-Spyke-PM

De SoundTube XT-Spyke is geen typische line array-kolomluidspreker. Het geavanceerde LAPS (Line Array-Point Source) 2-wegs ontwerp biedt een zeer korte near-field omvang en robuuste prestaties in het verre veld. De XT-Spyke is ook UV-bestendig, krasbestendig, chloorbestendig en weerbestendig met componenten van professionele kwaliteit voor langdurige prestaties en duurzaamheid. De SoundTube XT-Spyke is een ideale speaker voor buitentoepassingen onder andere waterparken of buitenzwembaden.

Meer informatie

XT-Spyke-PM-BK-US

Bodet Time Outdoor Harmonys Sounder

De Outdoor Harmonys Sounder is een buiten speaker welke specifiek ontworpen is voor gebruik bij les- en werktijdensignalering. Het lestijdensignalering systeem van Bodet Time geeft de mogelijkheid om zowel spraak als diverse melodieën en een zoemer af te laten spelen over het schoolplein. De Outdoor Harmonys Sounder is met zeer geschikt voor toepassing bij scholen en tuinbouw.

Meer informatie

Bodet Harm-1-OUT

Stappen voor het selecteren van een geschikte buiten speaker:

  1. Het gebruik: wordt de speaker gebruikt voor muziek, spraak of wellicht alleen een zoemer of  juiste al deze toepassingen samen.
  2. De toepassing: de locatie en montage van de buiten speaker.
  3. Certificering: de weerbestendigheid van een buiten speaker.

 

Vragen of hulp bij uw project?

Bovenstaande is slechts een kleine selectie van de buitenluidsprekers die geschikt zijn voor buitentoepassingen.
Ben je op zoek naar de juiste oplossing voor jouw project en wil je graag advies? Neem contact met ons op via 050 549 90 90 of stuur een e-mail naar sales@tau.nl. Onze audio adviseurs denken graag met je mee en kunnen desgewenst een vrijblijvende projectie maken.