Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Geluidsinstallatie voor sportvelden

 

Een sportveld kent de nodige oppervlakte. Er is ruimte nodig voor het uitoefenen van de sport en vaak bevindt zich er een tribune op een (deel van de) zijlijn. Door de omvang van een sportveld is het vaak niet haalbaar om iedereen toe te spreken zonder geluidsversterking. Een spreker die vanaf de middenstip met een draadloze microfoon goed is te verstaan is natuurlijk erg belangrijk. Doorgaans is het ook wenselijk dat er over één of meerdere velden omroep kan plaatsvinden vanuit een omroepkamer. Goede kwaliteit muziek voor extra sfeer en entertainment is tevens een must op veel sportvelden en stadions. Men wil een dekkend geluid en goede verstaanbaarheid op een sportveld. Een goede geluidsinstallatie is een welkome aanvulling op een sportveld.

Wat is een goede geluidsinstallatie voor een sportveld?

Met regelmaat krijgen wij bij Tau Audio Solutions de vraag voor het leveren van een geluidsinstallatie voor een sportveld. Elk project is weer anders, heeft unieke kenmerken en de eisen die gesteld worden aan een geluidsinstallatie zijn dan ook uiteenlopend. De meeste uitgangspunten die aan projecten voor een geluidsinstallatie op een sportveld gesteld worden:

 • Een oplossing voor zowel muziek als spraak.
 • Spraak vanuit een omroepkantoor en vanaf het veld.
 • Eén of meerdere sportvelden voorzien van geluid.
 • Ook de tribunes dienen voorzien te worden van geluid.

Voor een goede geluidsinstallatie moet met vele factoren rekening gehouden worden. Gebeurd dat niet, dan vormt zich bijvoorbeeld een echo op het veld. Gevolg: een slechte verstaanbaarheid! Dit geldt zowel voor muziek als spraak. Een ander belangrijke factor zijn waterdichte luidsprekers die voorzien zijn van sterke bevestigingsbeugels. De luidsprekers op het veld moeten tegen een stootje kunnen voor het geval er een keer een bal tegenaan komt. Niet elk type luidspreker is daarom geschikt.

Perfect passende audio producten voor een sportveld

In onze portfolio beschikt over producten die zich perfect lenen voor een toepassing op een sportveld. Zoals hoge kwaliteit luidsprekers die speciaal ontworpen zijn voor gebruik op het sportveld. Deze beschikken doorgaans over een IP65 certificering, wat aangeeft de luidsprekers weer- en schokbestendig. De bijgeleverde beugels zorgen er voor dat ze stevig opgehangen worden.

Bij de centrale apparatuur is er een duidelijk onderscheid in de benodigde oplossing. Gaat het om een geluidsinstallatie voor één sportveld inclusief tribune? Dan volstaat een oplossing voor 1 zone. Zowel muziek als spraak is goed te horen over het hele veld en de tribune. De oplossing voor één zone is te gebruiken in combinatie met zowel een handheld microfoon, voor gebruik vanaf het veld, of met een omroepmicrofoon welke bijvoorbeeld in de omroepkamer geplaatst kan worden.

Ook een sportclub waarbij meerdere velden voorzien moeten worden van muziek en spraak is natuurlijk ook geen enkel probleem. De keuze voor de centrale apparatuur is in dit geval anders. De Digiline MKII matrix oplossing voor meerdere zones biedt in deze situaties een passende uitkomst; onafhankelijk van elkaar kan spraak en muziek voor de verschillende velden gelijktijdig worden aangestuurd. Denk hierbij wel aan voldoende microfoons als er op meerdere velden tegelijk een verschillende omroep plaats dient te vinden.

Welke specifieke audio apparatuur is voor beide oplossingen nodig? Wij hebben voor je in detail beide oplossingen voor 1 zone en voor een matrix oplossing voor meerdere zones uitgewerkt.

Luidsprekers op het sportveld en tribune

Onafhankelijk of het gaat om één veld of meerdere sportvelden, belangrijk is om voor specifiek deze toepassing geschikte luidsprekers te gebruiken. De WFS 10 CX luidspreker, uit onze WORK PRO portfolio, is speciaal ontwikkelt voor gebruik buiten en is ideaal voor geluid en spraak op sportvelden. Dankzij de IP65 certificering en de brede openingsgraad van 90º x 90º is deze luidspreker een perfecte oplossing voor het aanbrengen van een dekkend geluid op een sportveld. Afhankelijk van de situatie hoe de luidsprekers geplaatst worden zijn er slechts 2 of 4 luidsprekers nodig.

 

voetbal opstelling luidsprekers

Voorbeeldopstelling voor luidsprekers op een sportveld met tribune.

 

Voor geluid op de tribune is de NEO 5 IP opbouwluidspreker een handige oplossing. De NEO 5 IP is een 5inch opbouwluidspreker van 16W@100V, die net als de WFS 10 CX luidspreker en IP65 certificering heeft. De NEO 5 wordt standaard geleverd met een stevige en eenvoudige bevestigingsbeugel. Het aantal luidsprekers die nodig zijn is afhankelijk van de grote van de tribune.

De centrale apparatuur

Het grootste verschil bij een geluidsoplossing voor één of meerdere sportvelden zit in de centrale apparatuur. Bij één veld is het niet nodig om in verschillende zones te werken, één zone volstaat. Een relatief eenvoudige audio oplossing is in deze situatie al voldoende voor het creëren van een perfecte professionele geluidsinstallatie voor een sportveld.

Geluidsinstallatie voor 1 zone

Bij een geluidsinstallatie voor het aansturen van 1 zone bestaat de centrale audio apparatuur uit:

 • T-audio TA-240 240W mengversterker
  Deze versterker is voorzien van alle opties zoals bass, treble, gain control en volumeregeling.
 • T-audio MP-101 is een internetradio, tuner en media player
  Behalve als internetradio, kan de veelzijdige MP-101 ook gebruikt worden als muziekspeler en met DAB(+), FM, Aux en Bluetooth. Zo biedt de MP-101 voor ieder project de gewenste muziekbron.
 • WORK PRO PA 200 geluidsversterker
  Een 2x 200W@100V professionele geluidsversterker.

Voor de omroep is er gekozen voor een combinatie van een vaste omroepmicrofoon WORK PRO DM 1 N en een draadloze microfoon Clockaudio CW 8000. De draadloze microfoon is voor gebruik vanaf het veld erg handig. Denk bijvoorbeeld aan evenementen of bij wedstrijden; bij de huldiging van de winnaar die tevens aan het woord komt.

Onderstaand is een blokschema opgezet om een beter idee te krijgen bij de besproken oplossing. Optioneel: de centrale apparatuur kan netjes, overzichtelijk en tevens veilig geplaatst worden in een 19” patchkast, zoals de T-racks WCB9-66.

 

Geluidsinstallatie sportveld oplossing 1 zone

Blokschema van een geluidsinstallatie voor 1 zone voor een sportveld.

 

Geluidsinstallatie voor meerdere zones (matrix oplossing)

In een situatie waarin zowel het hoofdveld en ook een naastgelegen veld beide voorzien moeten worden van muziek en omroep, is het wenselijk dat beide onafhankelijk van elkaar werken. Een oplossingen met meerdere zones is in deze situatie doeltreffend.

Een oplossing voor de centrale apparatuur in een situatie met meerdere zones:

 • Ashly NX4004
  Een 4 kanaals klasse D eindversterker. Per kanaal wordt er 400 watt geleverd waarbij de output programmeerbaar is. Dit houdt in dat er per kanaal aangegeven kan worden of deze 2, 4, of 8 ohm of 25, 70 of 100 volt moet leveren.
 • WORK PRO Digiline MX
  Een digitale 8×8 matrix mixer.
 • WORK PRO BLR2 Lite
  Een 1 stereo kanaal Audio over IP ontvanger.

Voor deze oplossing kan voor de bron en aansturing voor de tribune wederom de T-audio MP-101 internet tuner en de WORK PRO PA 200 professionele geluidsversterker gebruikt worden.

Gezien het bij deze oplossing om het aansturen van meerdere zones gaat, is er gekozen voor de WORK PRO SPS 8 met DM115 welke fungeert als omroepmicrofoon. Voor spraak vanaf het veld is een gekozen voor een Clockaudio CW 8001 draadloze microfoonset. Deze microfoon is beschikbaar met een handheld microfoon en met een beltpack oplossing.

Onderstaand een blokschema voor een oplossing voor meerdere zones. Optioneel is een 19″ patchkast zoals de T-racks WCB12-66. De centrale apparatuur wordt in een patchkast netjes, overzichtelijk en veilig geplaatst.

 

Geluidsinstallatie sportveld oplossing meerdere zones

Blokschema voor een geluidsinstallatie voor meerdere zones (matrix oplossing) voor een sportveld.

 

Elke sport verdient een passend geluidssysteem

Of het nu gaat om een hoogwaardige entertainment installatie waarbij muziek een grote rol speelt of juist een omroepsysteem waarbij spraak belangrijk is; Tau Audio Solutions kan in beide oplossingen voorzien, of zelfs voor een perfecte combinatie van beide zorgen binnen één systeem. Of het nu gaat om een geluidsinstallatie voor een voetbalveld of zelfs een compleet sportpark, bij ons vind je de beste producten voor een goede geluidsinstallatie voor buitengebruik.

Zoals eerder aangegeven is elk project uniek en zijn er wellicht specifieke wensen of eisen. De audio oplossingen voor sportvelden zijn afgestemd op de wensen passend bij iedere sport. De oplossingen worden om deze reden op maat gemaakt aan de hand van het desbetreffende project en het bijbehorende budget. Daarnaast is het mogelijk er in één project meer sportvelden gekoppeld moeten worden aan de geluidsinstallatie, of dat de tribune dusdanig uitgebreider is dan in de hierboven beschreven oplossing.

Ook voor het in bedrijf stellen op locatie, assemblage van het 19” rack of het uitvoeren van metingen voor het controleren van de dekkingsgraad biedt Tau haar partners ondersteuning. Samen met onze installatiepartners voorzien wij sportvelden van de perfecte geluidsinstallatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over de beschreven oplossingen? Of wil je weten wat de best passende oplossing is voor jouw project?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave en ontwerp.
Onze audio specialisten zijn bereikbaar via +31(0)50 549 90 90.

Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Of laat een bericht achter, wij bellen zsm

Geluidsinstallatie sportveld

 • stel hier je vraag