Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Getest door onze techneut: tijdsignaleringssystemen

 

In deze nieuwe rubriek ‘Getest door de techneut’ testen de audio experts van Tau Audio Solutions voor u diverse producten en systemen.

Het merk Bodet Time staat bekend om haar klokken en tijdsynchronisatiesystemen en onder meer worden toegepast voor werk- en lestijdensignalering. Ditmaal hebben we twee tijdsignaleringssystemen van Bodet Time uitgebreid onder de loep genomen.  

Tijdsignaleringssysteem 1

Bodet tijdsignaleringssysteem melodys

Het eerste systeem welke we getest hebben bestaat uit:

 • Een Sigma-C moederklok
 • Melodys draadloze opbouwluidspreker
 • Melodys draadloze flitser
 • Draadloos relais
 • DHF digitale LCD klok
 • Melodys alarmknoppen.

Sigma-C moederklok met DHF-zender

Het hart van tijdsignaleringssystemen wordt gevormd door de moederklok. Deze klok stuurt alle apparaten aan door middel van de DHF zender. DHF is een protocol welke draadloos een complete tijdcode doorstuurt. Het bereik van de zender is, afhankelijk van de omstandigheden, 100 tot 1000 meter. Met behulp van repeaters is dit bereik te vergroten. Het zendvermogen en het kanaal van de DHF zender is eenvoudig in te stellen op de moederklok.

DHF LCD klok

De LCD klok synchroniseert in enkele secondes met de moederklok. De moederklok heeft een instelling waarbij elke nieuwe klok automatisch synchroniseert. Deze modus wordt binnen een paar uur automatisch verlaten. Klokken installeren in een gebouw wordt hiermee zeer eenvoudig. De door ons geteste digitale LCD klok komt uit de Opalys-serie van Bodet en werkt op batterijen. De analoge klokken van Bodet Time functioneren op batterijen of een externe voeding, LCD klokken met backlight en Bodet’s LED klokken functioneren op 230V.

Verschillende type uitvoeringen Sigma moederklokken

Bodet Sigma C-RM moederklok

De geteste Sigma-C moederklok is een wall-mounted versie en is uitgevoerd in een stevige kunststof wandbehuizing. Van elk type moederklok is ook een rackmount versie verkrijgbaar. In totaal zijn er vier verschillende modellen moederklokken leverbaar, elk met hun eigen communicatiemogelijkheden. De klokken hebben een kwartsoscillator welke stabiel is tot 0,1 seconde per dag. Dit is voor vele toepassingen voldoende. De moederklok kan worden gesynchroniseerd door een DCF77 ontvanger, een GPS ontvanger of via een NTP server op het internet. Uiteraard gaat de zomer- en wintertijd omschakeling volledig automatisch.

De moederklokken, uitgevoerd met een netwerkaansluiting (C en MOD), worden via het netwerk geprogrammeerd. De overige moederklokken (P en H) worden via een USB stick geprogrammeerd. De Nederlandse vertaling is niet altijd helemaal correct, maar desondanks is de programmering duidelijk.

Gebruiksvriendelijke bediening en programmering

De bediening van de moederklok gaat via de SIGMA software. En dit is een beetje vreemde eend in de bijt. De Melodys luidsprekers en flitsers kunnen in 16 zones worden ingedeeld, de relais hebben een andere (tweede) programmering. Er wordt een standaard (dagelijks/wekelijks) programma ingesteld welke het hele jaar actief is. Daarna worden vakanties toegevoegd welke een eigen programma hebben, meestal leeg. De vakanties staan al voorgeprogrammeerd in een lijst welke zelf kan worden aangepast of toegevoegd. Met één druk op de knop zijn de vakanties geprogrammeerd. Daarnaast kan het standaard programma op bepaalde dagen of tijden worden vervangen door een ander programma of worden aangevuld met een bepaald programma. Bijvoorbeeld op scholen bij de tien minuten gesprekken. Op een bepaalde datum van een bepaalde tijd tot een bepaalde tijd, zijn in seconden geprogrammeerd. Een verademing ten opzichte van gewone tijdklokken of andere tijdsystemen.

De Sigma software heeft een Outlook-achtige uitstraling, welke meteen vertrouwd overkomt. Per event kan er worden gekozen welke van de berichten moet worden afgespeeld. Deze berichten bevinden zich in het interne geheugen van de Melodys luidspreker. De berichten kunnen worden vervangen door eigen geluiden/berichten via een SD kaart. Ook is het mogelijk om berichten vanaf de SD kaart af te spelen.

Melodys en luidsprekers

Deze luidspreker klinkt best goed en gaat ook luid, de zoemers en berichten zijn prima te verstaan. Het enige wat ze nodig hebben is een wandcontactdoos. De Melodys luidsprekers zijn ook leverbaar in een plafondmodel, een outdoor model en een high power (hoornluidspreker) outdoor model.

Bodet Mel-WM-IN

Melodys draadloze flitser

Als de flitser in dezelfde zone zit geprogrammeerd zal deze gaan flitsen op hetzelfde moment als de luidspreker hun bericht weergeven. De tijd kan worden geprogrammeerd. Ook de flitser heeft een outdoor versie.

Bodet Mel-Flash-IN

Draadloze relais

Blijft over het draadloze relais. Een beetje een vreemd dingetje. Een klein kastje met vier relais, een DHF ontvanger, DIP switches om het kanaal in te stellen en een 230V aansluiting. Wat kun je er nou mee? Met de relais kan bijvoorbeeld alle verlichting in het gebouw worden uitgeschakeld door een puls te programmeren op een bepaalde tijd ’s avonds. Of het brandontruimingsalarm te activeren elk jaar t.b.v. een oefening. Of airco’s in en uitschakelen, verwarming, buitenverlichting, sloten activeren op hekken. En er is vast meer te bedenken.

Het DHF/RHF protocol is best slim. De commando’s worden al vanaf een uur van tevoren gestuurd zodat een storing in de communicatie niet kan zorgen dat de gewenste programma’s niet worden uitgevoerd.

De alarmknoppen worden rechtstreeks aangesloten op de moederklok en de functie kan worden geprogrammeerd via de software of op de moederklok zelf. In het geval van een alarm zal het alarmsignaal klinken en de flitsers flitsen dan in de kleur rood.

 

Meer over tijdsignaleringssystemen:

 

Tijdsignaleringssysteem 2

Bodet tijdsignaleringssysteem harmonys

Het tweede systeem van Bodet Time welke wij getest hebben bestaat uit:

 • Een Sigma-MOD moederklok
 • Bodet Harmonys opbouwluidspreker
 • Een Bodet Harmonys oproepmicrofoon
 • Bodet Harmonys flash
 • Bodet Harmonys control box.

Dit tijdsignaleringssysteem functioneert geheel over het netwerk. De luidsprekers, de oproepmicrofoon, de flash en de control box worden alle gevoed door PoE. De programmering van de Sigma-MOD moederklok is bijna identiek aan het Melodys systeem. Er is een extra TAB(blad) waarbij alle apparaten in het netwerk worden getoond. Elk apparaat heeft z’n eigen webserver waarmee het apparaat wordt ingesteld. Ook bij deze Harmonys luidspreker zijn de tonen en berichten opgeslagen in het interne geheugen van de luidspreker. Echter de berichten kunnen via het netwerk worden aangepast; per luidspreker of meerdere (of alle) luidsprekers tegelijkertijd. Aangezien de luidsprekers via het netwerk worden gevoed is er geen 230V aansluiting benodigd. Met dit systeem kunnen 100 zones worden gecreëerd en dat is best veel. Waarschijnlijk meer dan ooit nodig zal zijn. Ook is hier weer een buitenversie beschikbaar en ook binnen- en buitenflitsers. De flitsers functioneren gelijk aan het Melodys systeem.

bodet-schema-cablage-harmony

Voorbeeldschema van een tijdsignaleringssysteem.

Harmonys opbouwluidsprekers

Bodet’s Harmonys opbouwluidsprekers worden door PoE gevoed en hebben dus een beperkt (ca 15W) vermogen beschikbaar. Toch is het geluid wat uit de luidsprekers komt luid en duidelijk voor een normaal klaslokaal. De Harmonys buitenluidspreker heeft wel een 230V aansluiting en een zwaardere versterker aan boord.

Oproepmicrofoon: berichten vooraf opnemen of live omroepen

Er zijn twee modellen oproepmicrofoons welke Bodet Time in het assortiment heeft; één oproepmicrofoon met 15 en één oproepmicrofoon met 8 zoneknoppen. Wij hebben de microfoon met 8 zoneknoppen getest. Door de gewenste zone te kiezen is het mogelijk om hier oproepen te plaatsen. Dat kan live via de microfoon, je kan ook eerst het bericht opnemen en terugluisteren via de ingebouwde luidspreker. Mocht je je dan verspreken kun je het bericht eenvoudig opnieuw inspreken. Bodet Mic-8Z

Het ingebouwde scherm geeft duidelijk aan wat de status is van de omroepmicrofoon. Bij elke oproep is een beltoon vooraf te horen (deze kan ook uitgeschakeld en aangepast worden), daarna is het mogelijk om een bericht te spreken. Er is een kleine vertraging te horen tussen de bron en het luidsprekersignaal. In de praktijk zal dit niet voor problemen zorgen. Het geheel ziet er goed uit en is mooi compact. De geteste microfoon klinkt uitstekend. Wel zou de zwanenhals van de microfoon in onze optiek iets steviger mogen. Ervaring leert ons namelijk dat hier niet altijd rustig mee omgegaan wordt.

Control box

De control box bestaat uit vier drukknoppen. Er is een expansiemodule beschikbaar om de control box uit te breiden naar acht drukknoppen. Met de drukknoppen is het mogelijk om handmatig berichten te activeren of te stoppen, relais te (de)activeren en programma’s te (de)activeren. De knoppen kunnen vrij worden geprogrammeerd. Het hele systeem functioneert ook zonder de Sigma moederklok. Er is dan geen automatische lestijdsignalering meer, echter met de control box kun je handmatig beltonen activeren. Ook de oproepmicrofoon functioneert nog volledig. control box harmonys tijdsignaleringssystemen bodet

Harmonys line

Bodet Time heeft ook een Harmonys line beschikbaar. Deze module heeft geen ingebouwde versterker en luidspreker, maar heeft een lijnuitgang welke gebruikt kan worden voor een ringleidingsysteem of een al bestaand luidsprekersysteem. Met de systeemsoftware of de stream-app is het mogelijk om achtergrondmuziek vanaf een PC te streamen naar het Harmonys systeem. Dit werkt voortreffelijk!

Met de Talks-app is het mogelijk om berichten te versturen met behulp van je mobiele telefoon. Handig, mocht je niet in de buurt zijn van een oproepmicrofoon. Het bericht wordt eerst ingesproken en wordt daarna naar het systeem gestuurd. Voorwaarde is wel dat de mobiele telefoon en het Harmonys systeem zich in hetzelfde netwerk bevinden.

Met de Notify-app is het mogelijk om met een PC of telefoon de functies van de control box te emuleren. Hiermee kan hetzelfde worden gerealiseerd als met de control box. Ook geschikt om alarm of lock-down berichten te sturen.

Lock-down module

Voor zowel het Harmonys als het Melodys systeem van Bodet Time is er een Lock-down module met afstandsbediening beschikbaar. Deze werkt met de LoRa (Long Range WiFi) technologie en heeft een bereik van ~ 1 km. Met de afstandsbediening kunnen de alarmsignalen worden geactiveerd of gedeactiveerd. Het systeem is bi-directioneel; een led op de zender geeft aan of het signaal is ontvangen. Maximaal 48 zenders kunnen aan de Lock-down module worden gepaired.

De GSM module kan hiervoor ook worden toegepast. Wanneer men dit nummer belt gaat het alarm af en worden er (maximaal zes) andere GSM toestellen via een SMS gealarmeerd. Uiteraard is hiervoor een mobiele aansluiting met SIM-kaart noodzakelijk. Het IP-systeem beschikt over klokken die functioneren over het netwerk. Dit zijn de NTP en NTP-PoE modellen.

Conclusie

Het is al best een lang verhaal geworden en we hebben nog lang niet alles besproken. Zo kunnen de Sigma-C moederklokken nog veel meer soorten klokken aansturen zoals bijvoorbeeld Impuls of AFNOR. Kortom: de mogelijkheden en toepassingen met de tijdsignaleringssystemen van Bodet Time zijn divers.

 

Meer over tijdsignaleringssystemen:

 

Wilt u weten wat voor uw situatie de beste oplossing is voor klokken of tijdsignalering?

Neem dan contact met ons op, zodat we samen met u een passend tijdsignaleringssysteem kunnen samenstellen.
Onze audio experts helpen graag om al uw vragen te beantwoorden: +31(0)50 549 90 90 of vul het onderstaande contactformulier in.

Contactformulier tijdsignaleringsystemen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.