Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Oplossingen voor lestijdsignalering

Oplossingen voor lestijdsignalering

Welke oplossingen zijn er?

Voor lestijdsignalering zijn er verschillende oplossingen beschikbaar. Al naar gelang de situatie, wensen, eisen en het budget is er een oplossing voor lestijdsignalering te vinden die passend is. Lestijdsignalering is vooral bekend als de zogenoemde schoolbel. Het lestijdensignaleringssysteem wordt niet alleen toegepast op scholen of onderwijsinstellingen maar ook voor werkomgevingen zoals fabrieken, magazijnen, kassen en meer. Hier is het de zogeheten werktijdensignalering. Via dit systeem worden lestijden of pauzetijden afgespeeld via de geluids- en omroepinstallatie.

Steeds meer scholen en onderwijsinstellingen hebben de wensen om zelf hun programmering/ rooster voor lestijdsignalering aan te passen. Veel van de huidige systemen welke gebruikt worden zijn vaak complex en of beperkt in gebruik. Daardoor zijn deze lestijdsystemen vaak niet goed toegankelijk voor scholen. De gebruiksvriendelijke software van Bodet biedt deze vrijheid wel en is hierdoor voor veel scholen, onderwijsinstellingen en organisaties de oplossing die ze zoeken. In dit artikel bespreken we drie verschillende oplossingen voor lestijdsignalering:

  1. op basis van Audio over IP
  2. op basis van DHF draadloos
  3. op basis van 100V installatie

Al deze drie varianten voor lestijdsignalering beschikken over unieke software welke zeer eenvoudig in gebruik is. Bodet Time biedt een gebruiksvriendelijk systeem voor lestijdsignalering, in tegenstelling tot andere systemen, en is in verschillende situaties toepasbaar. Complete oplossingen met een hoge mate van gebruiksgemak. Wat zijn de verschillen tussen deze drie verschillende oplossingen voor lestijdsignalering en voor welke toepassing zijn ze geschikt?

 

Lestijdsignalering op basis van Audio over IP

De Bodet Harmonys range is een Audio over IP oplossing voor lestijden- en werktijdensignalering. Dit systeem kan zowel in een apart netwerk als in een bestaand netwerk geplaatst worden. Dit unieke lestijdsignalering systeem van Bodet Time biedt meer mogelijkheden dan ooit tevoren. Voorzien van een Emergency Notification Systeem welke speciaal ontworpen is voor scholen en hogescholen. Dit systeem is er om de veiligheid te waarborgen voor medewerkers en scholieren of studenten in een noodsituatie. Een zowel hoorbaar als zichtbaar waarschuwingssignaal kan bij calamiteiten geactiveerd worden door één druk op een noodknop, of via een mobiele telefoon of een afstandsbediening werkend op het LoRa netwerk. Het systeem kan ook een direct of een afzonderlijk alarmbericht uitzenden over het hele schoolgebouw zodat iedereen weet hoe te reageren in een noodsituatie.

Uitgebreide mogelijkheden

De gebruiksvriendelijke software van het Harmonys systeem biedt de mogelijkheid om programmeringen eenvoudig en snel aan te passen, nieuwe meldingen te uploaden, volumes van de luidsprekers (Sounders) aan te passen en muziek te streamen. Een andere mogelijkheid is om door middel van relays verschillende gebruiksfuncties van een gebouw aan te sturen. Er kan worden bepaald wanneer de verwarming aangaat of lichten aan/uit moeten gaan. Het Bodet Harmonys systeem is tevens voorzien van tijdsynchronisatie, waardoor dit systeem de mogelijkheid biedt om alle klokken te voorzien van de exacte tijd. Deze functie sluit goed aan op de wisseling van lessen of ploegendiensten. Altijd geattendeerd op de juiste tijd.

Eenvoud in gebruik en installatie

Doordat het Bodet Harmonys systeem op basis van IP werkt kan het in een apart netwerk geplaatst worden. Desgewenst kan er ook gebruik worden gemaakt van een reeds bestaand netwerk. Dit heeft als voordeel dit een nog betere koppeling met overige systemen biedt. Doordat zowel de centrale apparatuur als de luidsprekers allemaal op basis van IP werken, hoeft er alleen CAT bekabeling aangelegd te worden. De binnen luidsprekers worden gevoed middels PoE.

De software van het Bodet Harmonys systeem heeft een outlookachtige interface, wat het gebruik ervan zeer eenvoudig maakt. Daarnaast zijn de mogelijkheden van dit lestijdsignalering systeem divers. De kracht van het systeem zit in het feit dat het gebruik maakt van het netwerk. Het is dus niet langer nodig om bijvoorbeeld aparte zones aan te leggen. Deze worden softwarematig aangemaakt, en kunnen daardoor ook zeer eenvoudig en snel gewijzigd of verwijdert worden, op elk gewenst moment.

Lestijdsignalering Audio over IP samengevat:

 

Lestijdsignalering op basis van DHF draadloos

Lestijdsignalering op basis van DHF biedt met de Bodet Melodys systemen een draadloze oplossing. Zeer geschikt voor gebouwen waar het lastig is om nieuwe bekabeling te trekken, biedt dit systeem uitkomst. Het systeem hoeft enkel van stroom voorzien te worden. Het Bodet Melodys systeem biedt dezelfde gebruiksvriendelijkheid als het Harmonys systeem. Het systeem is eenvoudig te bedienen door de software met outlookachtige interface. Veel van de genoemde functionaliteiten van het Bodet Harmonys systeem zijn ook hier van toepassing. De luidsprekers (Sounders) zijn met het Melodys systeem niet op afstand beheersbaar. Met dit systeem kunnen vooraf opgenomen (gesproken)aankondigingen af worden gespeeld. Ook de koppeling met Bodet kloksystemen is met dit systeem mogelijk.

Het gemak van draadloos

Groot voordeel van het Melodys systeem is dat de luidsprekers (Sounders) aangestuurd worden door middel van een draadloos signaal: DHF. Belangrijk is om vooraf na te gaan of de DHF-zender voldoende bereik heeft voor het aansturen van alle luidsprekers. Hierbij moet rekening gehouden te worden met de constructie van het gebouw, metalen e.d. die invloed hebben op het signaal. Dit kan eenvoudig opgelost worden met DHF-repeaters. Hiermee wordt het signaal uitgebreid.

Lestijdsignalering op basis van DHF samengevat:

  • Op basis van DHF
  • Draadloze oplossing voor situaties waar het lastig is nieuwe bekabeling te trekken
  • Bodet software; gebruiksgemak door gebruiksvriendelijke bediening en programmering
  • Afspelen van vooraf opgenomen berichten
  • Koppeling met Bodet kloksystemen

 

Lestijdsignalering op basis van 100V installatie

Diverse scholen en onderwijsinstellingen beschikken vaak al over een 100V geluidsinstallatie met een timer. Regelmatig zien we dat deze systemen vaak beperkt zijn in hun programmering. Of de programmering is dusdanig complex dat de eindgebruiker, scholen, het systeem niet zelf kunnen bedienen. De vraag en wens van scholen dan ook vaak om zelf de programmering voor lestijdsignalering te kunnen aan te passen, op elk gewenst moment. Het installeren van een volledig nieuwe installatie is zonder. In situaties met een reeds bestaande 100V installatie biedt de Bodet moederklok uitkomst, en in combinatie met een Line Out kan deze gekoppeld worden aan de bestaande versterkers. De investering is hierdoor laag.

Gebruiksvriendelijke software

Met de software van Bodet biedt dit systeem veel gebruiksgemak in de bediening. Wanneer er niet veel eisen aan het lestijdsignalering systeem gesteld wordt, zoals zone indelingen aanpassen, aansturen van de luidsprekers (Sounders) op afstand etc., biedt dit Bodet systeem in combinatie met een 100V geluidsinstallatie uitkomst.

Eenvoud en gemak

Bodet lestijdsignalering op basis van een 100V geluidsinstallatie biedt het gemak van de gebruikersvriendelijke software. Het aanpassen van een programmering is eenvoudig en snel. Ook kan er live omroep plaatsvinden via de geluidsinstallatie. De investering is lager dan bij de andere genoemde oplossingen (Audio over IP en DHF), doordat er gebruik gemaakt kan worden van de bestaande geluidsinstallatie dan wel een nieuwe 100V installatie. Al naar gelang de wensen en eisen van de school, kan er voor elke situatie een passende oplossing gerealiseerd worden. Op een betaalbare manier kan van alle voordelen van het Bodet systeem gebruik worden gemaakt.

Lestijdsignalering op basis van 100V installatie samengevat:

 

Meer weten?

Tau Audio Solutions helpt graag bij het vinden van de juiste oplossing voor jouw project of situatie. Dit geldt ook voor het vinden van de juiste lestijden- of werktijdensignalering. Neem contact op met één van onze medewerkers voor meer informatie. Tau Audio Solutions is bereikbaar via 050 549 90 90 of info@tau.nl. Leg gerust je project voor aan onze audiospecialisten. Gezamenlijk kunnen we het juiste ontwerp voor jouw project of situatie realiseren.

 

Lees meer

Getest door onze techneut: tijdsignaleringssystemen