Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Wat is Dante?

 

Dante logo

Dante is een combinatie van software, hardware en netwerkprotocollen die niet-gecomprimeerde, meerkanaals digitale media via een standaard Ethernet-netwerk distribueert, met bijna-nul latentie (vertraging) en perfecte synchronisatie. De afkorting Dante staat voor Digital Audio Network Through Ethernet. Dante is een complete media-netwerkoplossing, ontwikkeld door Audinate. Sinds kort heeft Audinate ook video toegevoegd.

De praktische standaard

De distributie van audio loopt tegenwoordig steeds vaker over een netwerk. Dante is een complete voorkeursoplossing voor media-netwerken en de praktische netwerkstandaard die is overgenomen door meer professionele audiofabrikanten dan elke andere netwerktechnologie. In de loop der jaren is Dante uitgegroeid tot een grote speler in de markt. Doordat latency (vertraging door conversie en transport) zeer klein is van het Dante netwerk, is het niet nodig om speciale netwerkswitches toe te passen is. Dante maakt digitale audiodistributie mogelijk via standaard Ethernet-netwerken. Dit zijn dezelfde netwerken die worden gebruikt voor thuis- en kantoordatanetwerken. En Dante is zelfs zo ontworpen dat audio, controle en alle andere gegevens naast elkaar op hetzelfde netwerk kunnen bestaan.

Dante is merkonafhankelijk

Doordat Dante merkonafhankelijk is, spreken alle Dante-compatible apparaten met elkaar, ongeacht het merk. Dit is één van de vele voordelen dat Dante biedt. Deze Dante-compatible apparaten met een secundaire Dante poort kunnen redundant worden gemaakt. Voordeel hiervan is wanneer het primaire netwerk uitvalt, het secundaire netwerk het over neemt zonder dat iemand dat merkt.

Er zijn honderden verschillende Dante apparaten en van elk soort apparaat is wel een Dante model verkrijgbaar, of het nu microfoonsystemen, versterker of luidsprekers betreft. Het voordeel: je kunt hierdoor apparaten van verschillende fabrikanten combineren. Dante is daardoor merkonafhankelijk.

 

Hoe werkt Dante?

Dante stelt ons in staat om met behulp van een netwerk audiosignalen te transporteren. De Dante-hardware of -software verpakt de audio in een digitaal jasje. De audio wordt vervolgens gesegmenteerd en verpakt in een zogenaamd IP-pakketten (Internet Protocol). Deze pakketten zijn nu geschikt voor verzending/transport via een standaard IP-netwerk. De pakketten bevatten timingsinformatie en bron- en bestemmingsnetwerkadressen, waardoor ze efficiënt via het netwerk naar de juiste bestemming worden gestuurd.

Wanneer een apparaat Dante audiopakketten ontvangt, wordt deze teruggebracht in een digitaal audiobestand. Afhankelijk van de rol van dat apparaat in het audiosysteem, wordt het bestand vervolgens afgespeeld, opgenomen of digitaal verwerkt. De prestaties zijn ongeëvenaard: alle Dante-audio is 100% compressievrij, bitrates van 24 of 32 Bits en samplefrequenties van 44,1 kHz tot 192 kHz worden ondersteund.

Dante Controller-software

Met de Dante Controller-software kunnen gebruikers signaalroutes en instellingen configureren. Dante is schaalbaar en is relatief makkelijk in te richten. De software is uitgevoerd als een matrix waarbij het routeren van de signalen kinderlijk eenvoudig is. Alle routes en instellingen worden opgeslagen op de afzonderlijke Dante apparaten, zodat ze kunnen worden uitgevoerd zonder aangesloten computers. Je hoeft je geen zorgen te maken over het opnieuw instellen van routes wanneer een systeem wordt verplaatst of aan/uit wordt gezet. Het “werkt gewoon”, waardoor de nodige tijd, zorgen worden bespaard en kosten op het gebied van onderhoud en installatie worden vermeden. Dante Controller is een gratis downloadbare applicatie.

Dante Controller-Software

Screenshot van Dante Controller-software waarin signalen gerouteerd worden

 

Waarom is Dante handig?

Netwerktopologie biedt enorm veel voordelen. Alle audiosignalen zijn overal beschikbaar. Transport over grote afstanden met behulp van fiber is geen probleem. Programmering en bediening kan vanuit elk punt in het netwerk. Met behulp van Dante Via of Dante Virtual Soundcard is er een rechtstreekse verbinding mogelijk met software of PC.

 

Dante voordelen

1. Schaalbaar en veelzijdig

Dante-systemen kunnen eenvoudig worden geschaald. Van een eenvoudige koppeling van een console tot een computer, tot netwerken met grote capaciteit die duizenden audiokanalen uitvoeren. En door het grote aanbod van audioproducten worden systemen schaalbaar. Netwerken kunnen op elk moment worden uitgebreid en opnieuw geconfigureerd, met slechts enkele muisklikken, met behulp van logische routes in plaats van fysieke point-to-point verbindingen.

2. Gemakkelijk te gebruiken en in te richten

Omdat Dante gebruikt kan worden met bestaande netwerken, profiteren veel van deze toepassingen van de bestaande infrastructuur. Dit zorgt voor tijdsbesparing en installatiekosten. Met de Dante Controller-software wordt automatisch elk apparaat op het netwerk gedetecteerd, zodat je direct audio kunt routeren, apparaten labelen en het netwerk kunt configureren. Dante Controller is een gratis downloadbare applicatie.

3. De praktische standaard

Dante wordt door meer AV-fabrikanten geadopteerd dan welke andere netwerktechnologie dan ook. Hierdoor heb je de keuze om honderden van de met Dante uitgeruste producten van toonaangevende fabrikanten te installeren. Alle ‘Dante-compatible’ producten werken samen, zodat je apparaten van meerdere fabrikanten in één netwerk kunt combineren.

4. Economisch

Eén kabel doet het allemaal. Dante neemt zware, dure analoge of multicore-bekabeling weg en vervangt deze door een goedkopere, gemakkelijk verkrijgbare CAT5e-, CAT6- of glasvezelkabel voor een eenvoudige, lichte en economische oplossing. Doordat sommige apparaten worden gevoed door dezelfde netwerkkabel, is het trekken van kabels en aansluiten een stuk eenvoudiger geworden dan voorheen. Dante integreert media en controle over je gehele systeem via een enkel, standaard IP-netwerk.

5. Uitstekende kwaliteit

Doordat de audio digitaal wordt verzonden, hoeft je je geen zorgen meer te maken over de algemene analoge uitdagingen van overspraak tussen kabels, signaalverslechtering bij lange kabeltrajecten of interferentie van andere elektrische apparatuur.

6. Volledig geïntegreerd met Windows en Mac

 

Waar wordt Dante ingezet?

Dante is uitgegroeid tot een grote speler in AV-over-IP oplossingen wereldwijd. Zoals eerder gezegd, zijn er meer dan 500 toonaangevende fabrikanten die Dante hebben geïmplementeerd in meer dan 3.000 producten. Dante is geschikt voor een breed scala aan installaties en toepassingen in uiteenlopende industrieën, namelijk:

 • Kerken
 • Universiteiten
 • Theaters
 • Conferentie centra
 • Fabrieken
 • Kantoren
 • Stadions
 • Opnamestudio’s
 • Pretparken
 • Dierentuinen
 • Radiostudio’s

Qua gemak en implementatie wint Dante het van z’n concurrenten: AVB, Ravenna, AES67. Ook studio’s maken nu volop gebruik van Dante apparatuur. En dat is niet de enige plek waar Dante geschikt voor is. Van immersive sound, winkels/gebouwen met geluidseffecten, conferentiecentra, stadions, bijna overal is een oplossing met Dante de betere oplossing. De apparatuur is hierdoor wel duurder, maar wordt gecompenseerd door het installatie- en het gebruikersgemak dat Dante biedt.

Toepassingen met Dante profiteren van het gebruiksgemak, onberispelijke betrouwbaarheid en eenvoudige implementatie. Doordat Dante te gebruiken is met bestaande netwerken, profiteren veel van deze toepassingen van de bestaande infrastructuur en zorgt voor besparing.

Toekomst van Dante

10 jaar geleden was Dante duur. Die tijd is voorbij en Dante is betaalbaar, waardoor je ook steeds vaker Dante terugziet in relatief eenvoudiger audiosystemen. Uiteindelijk gaat het bij ieder audiosysteem, genetwerkt of niet, om de luisterervaring van het publiek. Uitdagingen van audionetwerken is niet zozeer de IT-technologie zelf, maar om de overvloed aan functionaliteit te leren gebruiken om nog fantastischer audioproducties te maken.

 

Dante in audio producten

Steeds meer van onze fabrikanten hebben Dante geïmplementeerd in hun producten. Bij Tau Audio Solutions hebben wij een breed portfolio aan Dante-compatible apparaten van uiteenlopende merken, voor diverse toepassingen, geschikt voor jouw project. Van microfoonsystemen, luidsprekers, mixers en versterkers.

 

Dante binnen microfoonsystemen

Onze leverancier Clockaudio heeft diverse microfoonsystemen die gebruik maken van Dante. Denk aan bijvoorbeeld de Clockaudio C303-D; een tri-elements plafondmicrofoon, ontworpen voor 360 graden pick-up van hoge kwaliteit. De plafondbehuizing heeft een RJ45 PoE Dante/AES67 netwerkuitgang voor eenvoudige verbinding met een compatibele DSP. Lees meer

Clockaudio-C303-D Dante

 

Dante in luidsprekers

Onze leverancier SoundTube heeft verschillende inbouw-, opbouw- en buitenluidsprekers die Dante-compatible zijn. SoundTubes’ luidsprekers zijn individueel adresseerbaar en beschikken over zelfcontrole. En met Audinate’s Dante Controller Software, is zonering zeer eenvoudig te realiseren. Doordat de luidsprekers Dante-compatible zijn is het niet nodig om de gehele audio installatie opnieuw te bedraden wanneer er iets aan de installatie verandert.

SoundTube IPD-TSB2.0 Soundbar

Soundtube IPD-TSB2 Dante enable

De IPD-TSB2.0 is specifiek ontworpen voor IP adresseerbare audio netwerken en gebruik op Dante audio platforms. Hierdoor is de IPD-TSB2.0 soundbar een ideale oplossing in Dante installaties voor videoconferenties of vergaderruimtes. De IPD-TSB2.0 is een elegante 2-weg soundbar met een ingebouwde versterker, 4 bass radiators, twee 0,75 inch tweeters en PoE(+) of 24 volt DC. Lees meer

Soundtube IPD4-CM52-BGM-II inbouwluidspreker

De Soundtube IPD4-CM52-BGM-II is een plafondluidspreker met twee Dante kanalen en luidsprekeruitgangen voor passieve luidsprekers. De IPD4-CM52-BGM-II is specifiek ontworpen voor IP-adresseerbare audio netwerken en Dante audio platforms. Ook niet-Dante SoundTube luidsprekers zijn toe te voegen aan een geluidsinstallatie. Beschikbaar met AES67-compatibiliteit. Onderdeel van de IPD-CM inbouwluidsprekers lijn van SoundTube. Lees meer

Pan Acoustics Pan Beam PB04-D zuilluidspreker

Pan Acoustics PB 04-D met Dante

De Pan Beam PB04-D is een 4x 3.5” compacte, actieve, digitaal regelbare zuilluidspreker met Beemsteering-technologie. Ontwikkeld voor hoogwaardige spraak- en muziekdistributie. Deze zuilluidspreker beschikt over Pan Audio DSP en netwerkfunctionaliteiten zoals Pan Net, AES/EBU en Dante. Lees meer

Pan Acoustics P SW118-D Subwoofer

Pan Acoustics P SW112-D subwoofer met Dante

De Pan-subwoofer P SW-118 is een 1x 18” krachtige actieve subwoofer, 2500W, met 2x EtherCon, DSP en Dante. Kenmerken voor deze subwoofer is aantrekkelijk design en een onvervormde, nauwkeurige en diepe basweergave. Deze subwoofer van Pan Acoustics is afzonderlijk of in verschillende cardioïde opstellingen te gebruiken. Lees meer

 

Dante in mixers en versterkers

Ashly Pema mengversterker met OPDante uitbreiding

 

Ashly Pema 8125 met OPDante module

Ashly Pema is een serie van mengversterkers. Pema staat voor ‘Protea-Equipped Media Amplifiers’. De Pema’s zijn voorzien van een digitale signaal processor, een klasse D versterker en 8 x 8 matrix mixer in één behuizing. Voordeel is dat er bespaart kan worden op rack ruimte en installatiekosten.

Bekijk hier de Ashly Pema-serie

 

Ashly digiMIX18

Ashly DigiMIX18 met Dante

De digiMIX18 is een 18-kanaals digitaal mengpaneel en audio processor, met 18 ingangen en 12 output busses. Hierdoor is de digiMix18 een compacte mengpaneel en is, behalve als mengtafel, ook te installeren in een 19″ patchkast. De digiMIX18 heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van Dante of USB via optionele uitbreidingskaarten. Lees meer

Kijk hier voor een overzicht van al onze Dante audioproducten

 

Interesse?

Heb je vragen over Dante of heb je een project dat je uit wilt voeren met audio over ethernet? We helpen je er graag mee! Neem vrijblijvend contact op met onze experts. Bel 050-549 90 90 of stuur een e-mail naar info@tau.nl.