Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Ga te water met Tau

Zwembad audio oplossingen

Vanwege het reflecterend oppervlak van het bad en de betegeling aan alle zijden van de vaak grote, galmende ruimtes zijn zwembaden doorgaans zeer lastige akoestische omgevingen. Voeg daar het achtergrondgeluid aan toe van pratende en spelende bezoekers en de uitdaging is compleet. Buitenbaden, waar het geluid niet zozeer last heeft van weerkaatsen, komen juist weer met andere uitdagingen, zoals het weer en een sterk afnemend geluidsdrukniveau. Door alle omstandigheden en invloeden van buitenaf, klinkt muziek vaak met een enorme echo en is spraakcommunicatie in zwembaden ronduit slecht te noemen. Ook zijn water en elektriciteit over het algemeen geen goede mix. Toch zijn er wel degelijk perfecte audio oplossingen voor alle soorten zwembaden, thermen of andere aquatische omgevingen waar normale luidsprekers niet gebruikt kunnen worden in verband met de aanwezigheid van water.

Een veilige keuze voor badinrichtingen en zwemgelegenheden

Veiligheid is belangrijk, dat staat als een paal boven water. Spraakverstaanbaarheid is de belangrijkste prioriteit in verband met eventuele ontruiming. Daarnaast dienen de luidsprekers voorzien te zijn van een certificering, onder andere voor gebruik in een atmosfeer met hoge luchtvochtigheid. Zo betekent code IEC 60068-2-60 dat de luidsprekers beschermd zijn tegen chloor, wat uiteraard erg van pas komt in een zwembad. Tot slot is het uiteraard wenselijk dat de aangeboden achtergrondmuziek van hoge kwaliteit is. Audio installaties in zwembaden zijn doorgaans opgedeeld in een aantal zones, dit kan uiteraard per situatie verschillen.

Oplossingen voor overdekte zweminrichtingen

 • 25-meter-badzone: dit bad kent een zeer veelzijdig gebruik. Zo komt men hier ter ontspanning, maar ook om te trainen, zwemles te volgen of wedstrijden te zwemmen. Om te zorgen dat alle zwemmers en eventuele toeschouwers de voor- of achtergrondmuziek, omroepen en noodberichten goed kunnen verstaan, zijn voor deze grote zone krachtige luidsprekers nodig. Uiteraard dienen deze luidsprekers goed beschermd te zijn tegen water en chloor.
 • Recreatief-badzone: over het algemeen is dit een zeer luidruchtige zone. Om te zorgen dat alle zwemmers in dit lawaaiige zwembad de muziek en spraakberichten goed kunnen verstaan, zijn voor deze grote zone krachtige luidsprekers nodig. Uiteraard dienen ook deze luidsprekers goed beschermd te zijn tegen water en chloor. Daarnaast is het verstandig om hier voor robuuste luidsprekers te kiezen, zodat ze lang meegaan en eventueel tegen een stootje kunnen.
 • Zoutwaterzwembaden & thermen: in deze omgevingen is een luidspreker aan te raden die tegen water kan en ook bestand is tegen zout.
 • Kinderbadzone: sommige zwembaden zijn voorzien van een extra ondiep gedeelte in het zwembad, of in een afgesloten ruimte, alwaar de allerkleinsten zich kunnen vermaken. Aangezien deze ruimte vaak kleiner is, kan hier gekozen worden voor wat kleinere, minder krachtige, maar wel robuuste luidsprekers . Ook deze luidsprekers dienen natuurlijk tegen water en chloor te kunnen.
 • Kleedruimtezone: kleinere zones, zoals kleedruimtes, hebben voor het beoogde geluidsniveau minder krachtige luidsprekers nodig, aangezien hier minder achtergrondgeluid aanwezig is en de ruimtes vaak kleiner zijn. De luidsprekers dienen uiteraard wel bestand te zijn tegen een vochtige luchtgraad en chloordampen.
 • Horecazone aangrenzend aan het bad: is jouw zwembad voorzien van een horecagelegenheid direct naast het bad voor bezoek tijdens het zwemmen? Plaats dan ook hier luidsprekers die tegen vocht en chloor kunnen. Betreft het een kleine en/of afgesloten ruimte, dan kunnen hier kleinere luidsprekers gebruikt worden.
 • Overige zones: de luidsprekers in vochtvrije zones, zoals horecagedeeltes afgezonderd van het bad, de kantoren en het receptiegedeelte, hoeven niet bestand te zijn tegen water en chloor. Wel is spraakverstaanbaarheid hier belangrijk en achtergrondmuziek van hoge kwaliteit zorgt voor een prettige (werk)sfeer. Tau biedt een groot assortiment aan verschillende luidsprekers, er is dus altijd een oplossing die perfect in het interieur past.

Oplossingen voor openluchtbaden

Buitenterreinen zijn akoestische uitdagende omgevingen, want het is vaak lastig om overal in het gebied een gelijke en goede dekking van het geluid te krijgen. Ten eerste is een uniforme geluidsdistributie ingewikkeld, omdat de audio zich over een relatief grote afstand moet verplaatsen. Ten tweede zijn buitengebieden niet voorzien van muren en een dak en kan het geluid dus ongewenst (teveel) hoorbaar zijn buiten het beoogde gebied. Een hoge spraakverstaanbaarheid is echter zeer belangrijk, zeker in openluchtzwembaden, omdat aankondigingen, evacuaties en waarschuwingen over extreme weersomstandigheden in het hele gebied duidelijk verstaanbaar moeten zijn. Ook een hoogwaardige weergave van achtergrondmuziek is van belang, om overal een prettige sfeer te verzorgen. Luidsprekers die in de buitenlucht gebruikt worden, moeten natuurlijk goed tegen de invloeden van wind, zon, regen en andere neerslag kunnen, ook op de lange duur. Zo voorkom je zowel kortsluiting van het geluidssysteem, als ook corrosie van de luidsprekers zelf. Dergelijke luidsprekers dienen een IP aanduiding te hebben, in de juiste gradatie voor buitengebruik en vochtbestendigheid.

 • Zwembadzones: voor deze zones geldt ongeveer hetzelfde eisenpakket als voor bovenstaande overdekte zwembadzones, behalve dat je in de buitenlucht meer te maken krijgt met een afnemend geluidsdrukniveau over afstand in plaats van het weerkaatsen van geluid. Belangrijk is uiteraard ook dat de luidsprekers weerbestendig moeten zijn.
 • Zonneweidezone: een zonneweide kan een relaxte omgeving zijn, maar vaker zijn dit nogal luidruchtige gebieden met spelende kinderen en pratende volwassenen. Om overal een goede dekking te bereiken, heb je dus ook hier krachtige luidsprekers nodig, die bovendien tegen een stootje kunnen. Wat je echter niet wilt bereiken, is dat de audio voor overlast zorgt in omliggende, aangrenzende buitengebieden en de gebruikers/bewoners daarvan. Kies daarom voor luidsprekers waarvan de geluidsbundel goed te richten is.
 • Zones in de buitenlucht: in kleinere zones, zoals kleedruimtes en horecagelegenheden, zijn niet zulke krachtige luidsprekers nodig, vanwege de grootte van de ruimtes en aangezien hier doorgaans minder achtergrondgeluid aanwezig is. De luidsprekers dienen echter wel bestand te zijn tegen chloordampen en water of een vochtige luchtgraad.
 • Overdekte zones: De luidsprekers in vochtvrije zones, zoals de kantoren, hoeven niet weer-, water en chloorbestendig te zijn. In deze ruimtes is spraakverstaanbaarheid nog steeds belangrijk en een uitstekende muziekkwaliteit zorgt voor een prettige werksfeer. Hier kan een luidspreker naar wens geplaatst worden. Tau helpt graag bij het maken van een keuze voor de juiste luidspreker.

Vragen over luidsprekers voor badinrichtingen en zwemgelegenheden?

Benieuwd wat voor audio apparatuur benodigd is in een zwembad om een passende sfeer te verzorgen en de omgeving veilig te maken? Tau beschikt over een enthousiast team audiospecialisten, zij helpen graag bij vragen. Daarnaast hebben wij vrijwel alle luidsprekers en overige producten uit ons portfolio op voorraad, om snel te kunnen voorzien in projecten. Zo is je zwembad, of andere project, vlot voorzien van bijvoorbeeld luidsprekers, versterkers, oproepstations, muziekspelers en zone- en volumeregelaars. Meer informatie nodig over een specifiek product, advies bij aanschaf of installatie van de juiste audio opstelling? Of wil je als eindgebruiker een installatie laten uitvoeren door onze dealers? Neem dan contact op via het contactformulier of +31 50 549 9090.