Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

De voordelen van Sound Masking

 

Voordat we je vertellen hoe Sound Masking in jouw voordeel kan werken, is het natuurlijk wel handig om te weten wat zo’n geluidsmaskeringssysteem nou eigenlijk is. Sound Masking werkt door een uniform, nauwelijks waarneembaar achtergrondgeluid aan de omgeving toe te voegen op het frequentiegebied van menselijke spraak. Dit onopvallende geluid klinkt doorgaans als een soort ruis, vergelijkbaar met een airconditioning. Hierdoor worden andere geluiden gemaskeerd, zodat de onderlinge spraakverstaanbaarheid verminderd. De ruis wordt gelijkmatig verspreid, zonder faseverschillen. Hierdoor verbetert de algehele akoestische omgeving. Het geluidsmaskeringssysteem werkt middels speciaal voor Sound Masking ontwikkelde elegante, moderne plafondluidsprekers. Deze compacte actieve en passieve luidsprekers worden ook wel emitters genoemd. De luidsprekers worden aangestuurd door een controller.

Voordelige totaaloplossing

Tegenwoordig bevinden veel werkplekken zich in open ruimten, ook wel kantoortuinen genoemd. Die zijn op hun beurt vaak weer opgesplitst in kleine (zit)gedeelten. In deze ruimten ontstaat vaak een geluidsstroom, die van negatieve invloed kan zijn op de productiviteit, het stressniveau en de privacy van werknemers. Het geluidsmaskeringssysteem dempt omgevingsgeluiden, waardoor deze problemen worden opgelost. Het systeem kan echter nog veel meer voordelen bieden.

  • Privacy verbeteren: het beperken van de onderlinge spraakverstaanbaarheid verbetert de onderlinge privacy en maakt het mogelijk om persoonsgegevens te beschermen. Zo is het bij een balie bijvoorbeeld voor de omstanders vaak eenvoudig om te verstaan welke persoonsgegevens een patiënt, klant of bezoeker opgeeft. Het geluidsmaskeringssysteem zorgt ervoor dat het niet meer mogelijk is voor de overige aanwezigen om mee te luisteren. Het resultaat: privacy waarborging van de klanten en voldoen aan de AVG regelgeving.
  • Concentratie verhogen: het verminderen van de algehele spraakverstaanbaarheid zorgt ervoor dat onbewust meeluisteren met andere gesprekken minder goed mogelijk is. In drukke ruimten zorgt dit ervoor dat medewerkers zich beter kunnen concentreren doordat zij minder afgeleid worden door de storende omgevingsgeluiden. Hierdoor kunnen ze zich beter focussen op hun eigen werk, hetgeen voor meer rust op de werkvloer zorgt. Het resultaat: een comfortabele en productieve werkomgeving.
  • Geheimhouding waarborgen: het reduceren van de algehele spraakverstaanbaarheid zorgt er ook voor dat doelbewust meeluisteren met andere gesprekken minder makkelijk gaat. Het systeem kan namelijk gebruik worden om te voorkomen dat een gesprek buiten een specifieke gesloten ruimte te verstaan is. Door een geluidsbarrière te creëren wordt voorkomen dat een gesprek buiten de betreffende ruimte te begrijpen is. Zo kunnen in alle privacy vertrouwelijke vergaderingen, slechtnieuwsgesprekken of privéconversaties gevoerd worden, zonder angst voor uitlekken van het besprokene, aangezien hetgeen besproken niet verstaanbaar is buiten de ruimte om. Hierdoor wordt de geheimhouding van het bedrijf en de privacy van medewerkers gewaarborgd. Het resultaat: een veilige en vertrouwde werkomgeving.
  • Zorgen voor afleiding en vermaak: de actieve systemen zijn niet alleen ideaal voor geluidsmaskering, maar kunnen ook gebruikt worden om achtergrondmuziek af te spelen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om voor afleiding te zorgen in een wachtruimte, en daarmee het wachten dragelijker te maken. Ook kan het voor vertier op de werkvloer zorgen. Het resultaat: een plezierige werkomgeving en wachtrijverzachting.
  • Duidelijkheid bieden: de actieve systemen omvatten ook omroepmogelijkheden. Zodoende kan men reclameberichten en andere meldingen laten horen. Het resultaat: duidelijkheid naar de klanten of medewerkers.

Toepassing overal mogelijk

Middels de combinatie van controllers en emitters is het mogelijk om geluidsmaskering te produceren, achtergrondmuziek af te spelen, of meldingen om te roepen in kleine, middelgrote en grote open en gesloten ruimten. De emitters kunnen eenvoudig in allerlei dikten en soorten materiaal geïnstalleerd worden en zo onopvallend in elk type plafond weggewerkt worden. Inbouw in het plafond niet mogelijk in het betreffende project? Voor elke situatie is een oplossing mogelijk. De toepassingen worden volledig op maat gemaakt. Door het uitvoeren van metingen wordt het geluidsniveau in de betreffende ruimte bepaald, waarop de luidheid van de ruis wordt aangepast. Immers, in een volledig stille ruimte is er minder ruis nodig dan op drukke werkplek. Eenmaal in gebruik genomen, kan het geluidsniveau van de Sound Masking eenvoudig aangepast worden, bijvoorbeeld om deze op de bezetting af te stemmen. Dit kan ook op gezette tijden automatisch aangepast worden. Geluidsmaskeringssystemen lenen zich uitstekend voor gebruik in, onder andere, apotheken, banken, callcenters, examenhallen en -lokalen, huisartsposten, kantoorruimten zoals kantoortuinen, openbare ruimten, rechtbanken, vergaderruimten, wachtruimten en ziekenhuizen.   

Ervaar Sound Masking nu zelf

Tau Audio Solutions BV levert alles wat nodig is om een geluidsmaskeringssysteem te realiseren en heeft de afgelopen jaren diverse installaties verzorgd naar volle tevredenheid van de eindgebruikers. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van geluidsmaskering? De medewerkers van Tau denken graag met je mee over de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om zelf geluidsmaskering te ervaren. Tau heeft twee demoruimten beschikbaar waar geluidsmaskering ervaren kan worden, de showroom in het hoofdkantoor in Groningen en een Sound Masking Experience room in het WTC gebouw in Almere. Indien gewenst, richten we samen met jou een demonstratie in voor eindgebruikers of andere relaties. In beide ruimten bieden we ook trainingen aan om te zorgen dat je medewerkers over de juiste kennis beschikken. In deze cursussen leren we jouw engineers en salesmedewerkers hoe ze geluidsmaskeringssystemen toepassen en installeren. Demo of training verzorgen? Advies gewenst bij aanschaf of installatie van de juiste audio opstelling? Of wil je als eindgebruiker een installatie laten uitvoeren door onze dealers? Tau beschikt over een enthousiast team audiospecialisten, zij helpen graag bij vragen, het inplannen een afspraak of brengen je in contact met een van onze installatiepartners. Neem contact op via het contactformulier of +31 50 549 9090.

Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.