Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Het is vandaag Tau-dag!

 

Tau-dag

 

Op 14 maart vieren wiskundigen Pi-dag met taart en pizza. Maar op 28 juni is de dag van pi’s concurrent: tau. Het getal tau is een wiskundige constante en is precies twee keer zo groot als pi en heeft een waarde van ongeveer 6,28. De reden dat tau’s feestdag op de 28e van de 6e maand valt.

Wat is Tau?

Van tau (wiskundig) heb je waarschijnlijk nog niet eerder gehoord, maar vast wel van pi. Het getal pi (3,14…) is de constante die de verhouding van de omtrek en diameter van een cirkel aangeeft. Pi wordt in veel verschillende formules en toepassingen gebruikt. Er gaan echter steeds meer stemmen op om pi te vergeten en voortaan tau te gebruiken om de omtrek van een cirkel te berekenen. Het argument: tau zou berekeningen namelijk gemakkelijker maken en ook logischer zijn.

Verhouding

Deze twee wiskundige constanten pi en tau, zijn sterk met elkaar verbonden. Pi gaat over de verhouding tussen de omtrek en diameter van een cirkel. Tau geeft de verhouding van de omtrek en de radius van een cirkel aan en is daarom 2 keer pi. Ofwel: tau = 2 x 3,14 = 6,28.

Paper

Het idee om pi te vervangen voor een andere constante, is afkomstig van hoogleraar Rob Palais. In 2001 schreef hij een paper met de veelzeggende titel ‘pi is wrong’ over. Palais vindt namelijk dat pi onhandig gedefinieerd is. Het gaat er dus niet zozeer over dat pi niet klopt: het gaat er meer over dat tau logischer is.

Tau en audio

Bij luidsprekers kom je tau (2x pi) ook tegen. Een (theoretisch) omnidirectionele luidspreker zal een afstraalhoek hebben van tau als deze tegen de muur is geplaatst. In onderstaande afbeelding een voorbeeld.

Radiation space luidsprekers

(bron afbeelding: blogs.qsc.com)

Lees hier meer over radiation space

 

Griekse alfabet

Daarnaast kan tau ook verwijzen naar: Tau (letter), de 19e letter van het Griekse alfabet. Onze bedrijfsnaam Tau Audio Solutions is inderdaad geïnspireerd op deze letter τ van het Griekse alfabet.

Lees ook: Al 25 jaar Tau Audio Solutions BV

 

Bron: Wikipedia Tau-getal