Er is geen twijfel dat digitale technologie een betere luisterervaring zal geven aan mensen met gehoorverlies. Waarom gaat de ontwikkeling van nieuwe Assistive Listening technologieën dan zo traag?
Wist je dat?
- Mensen met gehoorverlies vormen de grootste groep binnen de gehandicaptengemeenschap;
- Gehoorverlies treft 1,1 miljard mensen wereldwijd1 (1 op 6) en een derde van de 65-plussers;
- 119 miljoen mensen in Europa hebben gehoorverlies;
- 42% van de 50-plussers en 71% van de 70- plussers hebben aangeboren of gehoorverlies;
- Het gebruik van gehoorapparaten is tussen 2009 en 2015 met 11% toegenomen in Europa;
- De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat gehoorverlies bij volwassenen tegen 2030 in de top tien van ziektelast zal staan, boven diabetes en staar.
Assistive Listening technologie verandert
Inductielussen waren de afgelopen 80 jaar de dominante vorm van Assistive Listening technologie voor mensen met gehoorverlies. In de afgelopen 40 jaar heeft het hoortoestel en de technologie van de inductielus zich aanzienlijk ontwikkeld. Digitale signaalprocessors betekenen dat ringleidingsystemen nu veel betere geluidskwaliteit bieden, terwijl digitale hoortoestellen gebruikers een verbeterde luisterervaring bieden. “Met de groei van digitale technologieën worden nieuwe systemen ontwikkeld die inductielussen kunnen uitdagen, maar de nieuwe systemen moeten nog volwassen worden.” Aldus Richard Dungan, hoofd van Electronic Design bij Contacta en participant in de BSI-normcommissie voor inductielussen die normen stelt voor hun ontwikkeling en gebruik in het verenigd koninkrijk. Het mooie van het inductielus en Telecoil systeem is dat het universeel is. Gebruikers kunnen hun hoortoestel meenemen en overal ter wereld reizen, wetende dat hun hoortoestel compatibel is als er een lus is geïnstalleerd. Deze mooie mogelijkheid is het bewijs dat fabrikanten en academici samenwerken met het British Standards Committee en de International Electrotechnical Commission, om normen te stellen aan prestaties en universaliteit in deze industrie. De ontwikkeling van andere nieuwe technologieën is een uitdaging voor deze instanties; hoe deze samen te brengen om de gebruiker de beste ervaring te bieden?
Nieuwe technologieën op de markt
Bluetooth, streamers, smartphones en wearables bieden momenteel voordelen voor mensen met gehoorverlies. Apps die fungeren als een versterker middels oordopjes, zijn een voorbeeld van een goedkope en efficiënte manier om geluid over te dragen naar de luisteraar. ‘In-ear-computers’ kunnen achtergrondgeluiden elimineren, verbinding maken met apparaten via Bluetooth of geluid versterken met slechts één tik. Sommige hiervan kunnen zelfs worden geprogrammeerd met het gehoorprofiel van de gebruiker om een persoonlijke ervaring te bieden. Een voordeel van Bluetooth-connectiviteit is ook dat er op elk moment meerdere apparaten kunnen worden verbonden, zodat de gebruiker kan schakelen tussen telefoon, tv en tablet. ‘Persoonlijk’ is een sleutelbegrip hier, omdat deze oplossingen minder te bieden hebben in een gemeenschappelijke luisteromgeving zoals het theater. Er is bij deze Bluetooth technologie ook vaak sprake van vertraging tussen beeld en geluid, vanwege het complexe proces bij het converteren en verzenden van de signalen. Geluid van een inductielus wordt in real-time naar het hoortoestel verzonden voor een directe luisterbeleving. Een andere zorg is dat sommige van deze oplossingen kant-en-klare opties zijn die mogelijk de audioloog, en het advies dat ze bieden, uitsluiten. Niet alleen moet gehoorverlies worden behandeld door een professional, gehoorverlies kan een indicatie zijn voor extra gezondheidsproblemen, zoals cognitieve achteruitgang.
Nog niet volwassen
Deze technologische ontwikkelingen moeten momenteel nog voldoende rijpen om voordelen op grote schaal te bieden, hoewel dit uiteindelijk zeker zal komen. Maar het tempo van deze veranderingen zal relatief langzaam zijn. In het verenigd koninkrijk is het huidige hoortoestel- en lussysteem alomtegenwoordig en wordt 85% van de twee miljoen hulpmiddelen die worden gedragen door mensen met gehoorverlies uitgegeven door de NHS. De inkoopcyclus in de gezondheidszorg in het verenigd koninkrijk is momenteel vijf jaar, wat van invloed is op het tempo waarin nieuwe producten worden geïntroduceerd. Het zal nog een aantal jaren duren voordat slechthorenden een grootschalige verandering zullen zien in de manier waarop het geluid voor hen wordt verbeterd. Er is geen twijfel dat digitale technologie hen uiteindelijk een betere luisterervaring zal geven – alleen nu nog niet.
Er is ook goed nieuws!
In het kader van nieuwe Assistive Listening technologieën bracht Contacta onlangs twee series uit, elke met een andere techniek dan de traditionele inductielus: de IR-serie en de RF-serie. Deze series werken respectievelijk met infrarood en radio frequentie. De apparaten maken effectieve communicatie mogelijk, verzorgen kraakhelder geluid en zijn veelzijdig inzetbaar. Een mooie oplossing voor slechthorenden! Beide series zijn verkrijgbaar bij Tau.
Perfecte werkend ringleidingsysteem
Met meer dan 20 jaar ervaring is Tau de specialist op het gebied van ringleidingsystemen. Advies gewenst bij aanschaf of installatie van een ringleidingsystemen of andersoortige audio opstelling? Of wil je als eindgebruiker een installatie laten uitvoeren door onze dealers? Tau beschikt over een enthousiast team audiospecialisten, zij helpen graag bij vragen. Naast het bieden van informatie en het leveren van hardware kan Tau je in contact brengen met een van onze partners, om voor het installeren van het ringleidingsysteem een proefmeting te laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat het systeem perfect werkt. Neem contact op via het contactformulier of +31 50 549 9090.
Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.