Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Getest door de techneut: WORK PRO CS 214 zuilluidspreker

 

In de rubriek ‘Getest door de techneut’ testen de audio experts van Tau Audio Solutions voor u diverse producten en systemen.

WORK PRO biedt een exclusief assortiment producten die zich erop richt om in de behoefte van de gebruiker te voorzien. Denk hierbij aan diverse soorten luidsprekers; opbouw, inbouw, zuilluidsprekers, pendelluidsprekers en meer. Ook (100V) versterkers, mixers, players en microfoonsystemen behoren tot het assortiment. Eerder testen we een eindversterker en NEO5A-ES speaker. Dit keer hebben wij de CS 214 zuilluidspreker van WORK PRO uitvoerig getest.

WORK PRO CS 214 zuilluidsprekerCS 214

Er zijn van die dagen dat je een product in handen krijgt en de bijbehorende prijs en dat die twee niet bij elkaar passen. En als dat wel beslist zo moet zijn, dat dan de verwachting niet hoog moet worden gesteld. Zo was dat ook met de CS 214 zuilluidspreker van WORK PRO. (Was…)

Design van de CS 214

Aan de andere kant verbaas ik me niet zo vaak meer want ook merken met aanzien en bijbehorende prijzen maken er vaak een potje van. En dan heb ik het niet alleen over audioproducten. De CS 214 zuilluidspreker ziet er eigenlijk best goed uit, niet al te breed, mooi wit op een witte muur, een grille met een fijn raster, twee simpele beugeltjes en twee warteltjes voor als je hem waterdicht wilt maken en het WORK PRO logo onderop de luidspreker. De voorkant van de luidspreker is 7,5 cm breed en de hoogte van de luidspreker is net geen meter.

Om de kabel aan te sluiten dien je de onderkant van de luidspreker af te schroeven, de kabel door het rubber aan de achterkant te steken en aan te sluiten op het zogeheten terminal block. Deze heeft een massa-aansluiting, 7.5W, 15W en een 30W aansluiting. 100V luidspreker dus. De transformator hangt onderin de behuizing. Daarna kan het bodempje er weer op en is het tijd om te gaan luisteren. Het gevoel dat je dan bekruipt is een beetje vreemd; Goh, als ie nou eens net zo goed klinkt als dat ie er uit ziet…

Passieve zuilluidspreker

Passieve zuilluidsprekers hebben naast de voordelen ook nadelen. Voordelen van passieve zuilluidsprekers zijn zoals de kleine verticale openingshoek met bijbehorende zaken als hogere spraakverstaanbaarheid en minder geluidsdruk verlies over de afstand dan normale luidsprekers, minder opvallend dan een conventionele luidspreker. Nadelen van passieve luidsprekers is ze gaan meestal niet heel erg luid, hebben weinig basweergave en net zoals normale luidsprekers moet je ze ‘richten’. Ze komen dus niet vlak aan de muur te hangen. Daarnaast wordt de luidspreker steeds gerichter bij hogere frequenties met bijbehorende lobing.

Dat is een natuurkundig gegeven waar elke zuilluidspreker last van heeft en dus ook de CS 214 luidspreker. Er zijn fabrikanten die hier oplossingen voor bedenken in de vorm van dubbele arrays, filtering en men bedenkt daar mooie dure, het liefst Engelse, termen voor.

Onze WORK PRO CS 214 luidspreker bezit 14 x 2” LO driver en 1 x 1” HI (zo uit de datasheet geplukt). De CS 214 heeft nog een kleinere broer, de CS 210 en een klein zusje, de CS 206. Het aantal drivers van deze andere twee luidsprekers laat zich raden.

Testen van de CS 214

Na het aansluiten van de luidspreker valt meteen op dat er weinig laag uit komt. Wat ook opvalt is dat de piek tussen 250 en 400Hz, die meestal (grof) aanwezig is bij andere merken, hier niet zo aanwezig is. Het hoog valt bij deze luidspreker wat af, en er zit iets vreemds rond 300Hz. Meten dan maar.

WORK PRO CS214 getest zonder equalizer

Grafiek van een test van de CS 214 zonder equalizer

En gelukkig, dat wat je hoort, dat meet je ook. Het -10dB punt ligt bij ca 250Hz en ook de hoge tonen zijn zo’n 10dB zachter dan het middengebied. Het piekje zit exact bij 347Hz. Dat is ook meteen het meest irritante aan de luidspreker, het resulteert in een wat zompig geluid. De Engelse term zou zijn ‘muddy’. Modderig is niet echt een passende vertaling.

Aangesloten op de Ashly mXa-1502 mengversterker is het simpel om een equalizer in de signaalweg in te voegen en dat resulteerde in de volgende curve.

WORK PRO CS214 getest met mXa1502 equalizer

Weergaven van de equalizer van de mXa-1502 van Ashly

Het resultaat van de meting wordt dan dit.

WORK PRO CS214 getest met equalizer

Grafiek van de test van de CS214 met equalizer

En, hoe klinkt dat dan? Nou, voor muziek is het eigenlijk niet geschikt. Het -10dB punt is opgeschoven naar 200Hz en de ‘bult’ bij 347 Hz is verdwenen echter zonder dat laag… Voor spraakweergave is het zeker toereikend. Het geheel klinkt natuurlijk en open en muddy is verdwenen.

Combinatie CS 214 met de mXa-1502 en BRS12

In onze showroom staat een subwoofer van Ohm, de BRS12. Zouden we dat bij elkaar kunnen krijgen? Voor de mXa-1502 geen probleem, snel de dipswitch voor kanaal 2 op laagohmig gezet en aangesloten. Een beetje fröbelen met cross-over en we komen uit op LR 24db/oct op 150Hz en zie daar.

WORK PRO CS214 getest en BRS12 en mXa1502 equalizer

Grafiek van de test van de CS214 en BRS12 met equalizer

Het eindresultaat is best wel netjes te noemen. Het geheel speelt niet echt heel luid en luid genoeg voor een kerkzaal.

Conclusie

Zonder subwoofer is de CS214 zuilluidspreker van WORK PRO een zeer betaalbaar alternatief voor de PanSpeakers als het budget wat kleiner is. En in combinatie met de subwoofer is de CS 214 een prima oplossing voor spraak/muziek combinaties voor ruimtes waarbij de galmtijd wat hoger is en een goede spraakverstaanbaarheid noodzakelijk is, zeker in combinatie met de mXa-1502 mengversterker.

Toepassingen met de WORK PRO CS 214 zuilluidspreker

Een kerk is het eerste wat te binnen schiet als één van de toepassingen met de CS214. Ook voor Auditoria en eigenlijk alle ruimtes waarbij muziekweergave nodig is op bescheiden niveaus. Een combinatie met de NEO S8A of ARC Sub10 subwoofer is niet getest, maar lijken ook prima te kunnen functioneren. Moet het luider en/of gerichter? Dan zijn er de UDA serie van WORK PRO, de IS serie van Ashly en de PanSpeakers en PanBeam luidsprekers van PanAcoustics.

Benieuwd naar de mogelijkheden van WORK PRO voor jouw project?

Neem contact met ons op. De audio experts van Tau Audio Solutions helpen graag om al je vragen te beantwoorden. Bel +31(0)50-549 90 90 of neem contact op via het contactformulier.

 

Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

Artikelen reeks

Eerder schreven we op Tau.nl al over deze producten:

Ashly mXa-1502 Ashly mXa-1502 mengversterker
Getest door onze techneut NEO5A-ES image nieuwsbericht  WORK PRO NEO5A-ES
WOKR PRO PA1254 eindversterker WORK PRO PA1254 eindversterker
Oplossingen voor lestijdsignalering ua   (les)tijdsignaleringssytemen
U1 Player Front   Ultra 1 en Ultra 2 Player van Loetronic