Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Getest door onze techneut: NEO5A-ES

 

In deze rubriek ‘Getest door de techneut’ testen de audio experts van Tau Audio Solutions voor u diverse audioproducten en systemen.

WORK PRO biedt een exclusief assortiment producten die zich erop richt om in de behoefte van de gebruiker te voorzien. Denk hierbij aan diverse soorten luidsprekers; opbouw, inbouw, zuilluidsprekers, pendelluidsprekers en meer. Ook (100V) versterkers, mixers, players en microfoonsystemen behoren tot het assortiment. Eerder testen we een eindversterker van WORK PRO.

NEO_5_A_ES

Actieve speakerset

Vandaag hebben we de NEO5A-ES van WORK PRO op de testbank gehad. De NEO5A-ES is een actieve speakerset bestaande uit een luidspreker met ingebouwde versterker en een passieve luidspreker. De set zit netjes verpakt in een doos en bijgeleverd worden: een netsnoer, een aansluitkabel voor de passieve luidspreker en twee muurbeugels. De NEO5A-ES speakerset is leverbaar in het wit of in het zwart.

NEO5A-ES achterkant

De netaansluiting (met een ongeaarde netstekker (achtje)), de aan/uit schakelaar, zekering, 115V/230V omschakelaar en de aansluiting voor de passieve luidspreker bevinden zich aan de onderkant van de luidspreker. Tevens bevindt zich hier de Auto/On schakelaar. Bovenin zitten van links naar rechts, de volumeregelaar, treble en bass regelaar, RCA stereo ingang en mini jack ingang en een LED welke brandt wanneer de luidsprekers zijn ingeschakeld.

NEO5A variant

WORK PRO heeft ook een NEO5A variant van deze speaker in hun assortiment. Op de NEO5A ontbreekt de Auto/On schakelaar. Verschil tussen de NEO5A en de NEO5A-ES is dat de ES-variant  zichzelf inschakelt in stand-by als er geen audio op de ingang wordt aangeboden (en de schakelaar in de Auto stand staat). Dit duurt ongeveer 1,5 minuut voordat de speaker overschakelt naar de stand-by stand. Bij het opnieuw aanbieden van audio op de ingang schakelen de NEO5A-ES luidsprekers direct weer in. Hiermee voldoet de NEO5A-ES luidspreker aan de Europese richtlijnen voor stroomverbruik in standby: EN 62301:2005+1275/2008/EC.

Luisteren naar NEO5A-ES

Eerst maar eens luisteren en hebben de speaker eerst met niks aangesloten. Een lichte ruis en brommetje is te horen wanneer we ons oor vlak voor de luidspreker houden. Zo af en toe ontvangen we van onze Chinese fabrikanten een demoset. Een vergelijkbare set was dus beschikbaar en, alhoewel anders van klankkleur, produceerde deze set net zoveel ruis als de NEO5A-ES. Eerlijk is eerlijk, op een meter afstand is het alleen hoorbaar als je je inspant en er verder geen geluid in de ruimte is.

Muziek!

We hebben een paar bekende nummers afgespeeld en het klinkt een beetje saai. Het opdraaien van de treble regelaar lost dit al snel op. Klinkt niet gek, maar hoe ziet dat er dan uit in een grafiek? De meetmicrofoon stond al snel voor de luidspreker en hieronder zie je de on-axis meting met smoothing van de meting met 1/6 octaaf. Bij deze meting zijn zowel bass als treble regelaar iets omhoog gedraaid, circa 20 graden. Wat opvalt is de presence bij 5Khz, dit hoor je ook, het maakt de luidspreker verstaanbaar. Zo vrijstaand zit er best een prima basweergave in, bij plaatsing aan de muur zal dit nog verbeteren.

NEO5AE-ES on-axis meting grafiek

Grafiek van een on-axis meting van de NEO5AE-ES

 

Nu we dan toch bezig zijn volgen hieronder de off-axis metingen in stappen van 10 graden.

NEO5AE-ES off-axis metingen grafiek

Grafiek van een off-axis metingen van de NEO5AE-ES

 

De bovenste groene lijn in de grafiek is 0 graden, blauw is 10 graden, oranje 20 tot de onderste op 60 graden. Het -6dB punt bij 10 Khz ligt dus ergens bij 55 graden, een openingshoek van 110 graden bij 10 Khz. Uit deze grafiek valt ook af te leiden dat de cross-over een relatief eenvoudig ontwerp is gezien de dip bij ca 3400 Hz. Gezien de prijsstelling van deze set echter is dit een prima prestatie.

Het verschil met de OEM Chinese demoset speakers welke wij hadden staan is overduidelijk, deze is in vergelijking met de NEO5A-ES agressief te noemen met weinige lage en hoge tonen.

Automatisch uitschakelen

Werkt dat een beetje, dat automatisch uitschakelen? Ja, eigenlijk te goed in mijn optiek. Bij zeer zachte muziek schakelt de set zichzelf al in stand-by. Gezien het toepassingsgebied zal de NEO5A-ES set niet op dit lage volume worden gebruikt en zal dit geen probleem zijn. Heb je deze functie niet nodig omdat je een besturingssysteem gebruikt om alles uit te schakelen, dan is de NEO5A een prijs gunstiger alternatief met dezelfde klankeigenschappen.

WORK PRO NEO range

De NEO5A-ES is ook als passieve set leverbaar. Deze set klinkt precies zoals de NEO5A-ES. Tevens is een 6” en 8” actieve versie verkrijgbaar. Ook een 5” versie met een ingebouwde bluetooth ontvanger is beschikbaar. De WORK PRO NEO range is vrij uitgebreid beginnend bij een 3” fullrange versie. Deze set kan worden toegepast in combinatie met een mixer uit bijvoorbeeld de MMX range van WORKPRO. Geschikt voor achtergrondmuziek in restaurants, naast een touchscreen als verbeterd audiosysteem. De passieve uitvoering is laag- en hoogohmig te gebruiken en derhalve geschikt voor achtergrondmuziek en omroepsysteem voor kantoren of fabrieken.

Benieuwd naar de mogelijkheden van WORK PRO voor jouw project?

Neem contact met ons op. De audio experts van Tau Audio Solutions helpen graag om al je vragen te beantwoorden. Bel +31(0)50-549 90 90 of e-mail naar info@tau.nl.

Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

Artikelen reeks

Eerder schreven we op Tau.nl al over deze producten:

WOKR PRO PA1254 eindversterker Getest door onze techneut: WORK PRO PA1254 eindversterker
Oplossingen voor lestijdsignalering ua   Getest door onze techneut: (les)tijdsignaleringssytemen
U1 Player Front   Getest door onze techneut: Ultra 1 en Ultra 2 Player van Loetronic