Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Getest door onze techneut: Ashly mXa-1502 mengversterker

 

In de rubiek ‘Getest door onze techneut’ testen de audio experts van Tau Audio Solutions voor u diverse producten en systemen.

Ashly staat bekend om hun hoogwaardige signaalverwerkingsapparatuur, mixers en versterkers voor de professionele markt. Van oorsprong werden de producten met name gebruikt voor outdoor festivals. Maar tegenwoordig zien we een grote variatie onder de toepassingen. De producten worden onder andere gebruikt in kerken, rechtbanken, hotels of vergaderzalen.

Ashly mXa-1502 mengversterker

En daar is ie dan; de Ashly mXa-1502, de eerste telg in de nieuw mXa range. De naam verraadt het al een beetje, de mXa1502 is een mengversterker met twee eindversterker van 150 Watt. Dat klinkt nog niet zo heel interessant dus zijn we aan de slag gegaan met dit apparaat. Net zoals de Ashly Pema serie bevat ook deze mengversterker van Ashly een ingebouwde DSP. Bediening gebeurt niet meer met de Protea software, maar via een ingebouwde webserver genaamd Aquacontrol.

Zeer compleet

Ashly mXa-1502

Plaatjes zeggen soms meer dan woorden en misschien is dat nu ook wel zo. In ieder geval heeft Ashly de hoogte van de mXa-1502 gereduceerd tot 1HE. Het apparaat geeft de benodigde informatie over de status aan op het front, we vinden hier onder meer Signal en Clip/Mute Leds enzovoorts. Gelukkig is de reset knop op de mXa-1502 makkelijker toegankelijk dan bij de Pema waarbij je een hele dunne paperclip nodig had. Voor het resetten van de mXa-1502 kan je een balpen gebruiken.

Aansluitingen achterzijde mXa-1502

Ashly mXa-1502 rear

De achterkant van de mXa1502 heeft veel aansluitingen, van links naar rechts:

 • 8 gebalanceerde ingangen
 • 4 ongebalanceerde stereo ingangen
 • 2 auxiliary uitgangen
 • 3 VCA ingangen
 • Een data bus voor controllers
 • 8 trigger ingangen
 • 2 GPO’s,
 • 2 AMP fault uitgangen
 • Ground en 5V aansluitingen
 • Een standby input
 • Ethernet aansluiting
 • Mode selector voor de eindversterkers
 • 2 luidsprekeruitgangen
 • Netaansluiting

Gemakkelijke controle

Intern vinden we per ingang en uitgang 6 vrij programmeerbare DSP blokken. Vrijwel alles wat de audio techneut nodig heeft vinden we hier terug. De gebalanceerde ingangen hebben een schakelbare 48V fantoomvoeding. Bij andere producten zien we vaak 12V of 15V, hier keurig 48V, zoals het hoort. De gain is instelbaar van 0 tot 66dB in stappen van 6dB. Er zijn 4 mixers beschikbaar. Elke mixer beschikt over een automixer functie en ducking functie. De automixer kan op elk microfoonkanaal aan of uit worden geschakeld. Je kan van de stereo ingangen kiezen of je links, rechts of beide kanalen je mixer in wilt voeren.

De mXa1502 mengversterker beschikt over vier uitgangen. De vier uitgangen kunnen als ingang elk mixerblok hebben. Twee van de vier uitgangen beschikken over een 150 Watt eindversterker. Per eindversterker kan worden gekozen voor laagohmig, 25V, 70V of 100V. Uiteraard kunnen de uitgangen ook worden gebrugd. Daarnaast zijn er nog twee lijn uitgangen, deze hebben dezelfde functies echter zonder eindversterker.

Signal chains in input of output zijn simpel te kopiëren naar andere kanalen. Dit geldt niet voor de mixers en duckers. Snel contact met de leverancier levert op dat dit waarschijnlijk in de volgende firmware release wordt gerealiseerd.

Besturing en software

Wel vreemd, een mengversterker met twaalf ingangen en geen enkele draaiknop te bekennen op het frontpaneel. Wel vinden we in de mXa1502 het complete besturingsprotocol op basis van cURL en JSON. Vrijwel alles is hiermee aan te sturen. Ook is er een virtuele mixer ingebouwd in de software en er kunnen gebruikers worden aangemaakt die ‘beperkte’ rechten hebben. Je bepaalt zelf in welke mate de gebruiker toegang heeft tot het apparaat. Zelfs de aan/uit schakelaar kan worden uitgeschakeld net zoals bij de Pema het geval is. Daarnaast hebben we 3 VCA ingangen en 8 trigger ingangen. De trigger ingangen blijken nogal wat mogelijkheden te bevatten. Een screenshot van de trigger ingang is hier denk ik het duidelijkst.

Ashly mXa-1502 trigger operation screenshot

Van Ashly hebben we begrepen dat ze op dit moment druk bezig zijn met het ontwikkelen van overige hard- en software ter uitbreiding van de mXa en ook van de mXa serie.

Multitasker

Het apparaat is een beetje een veelkunner. Als een ware multitasker, kan deze mengversterker heel goed ingezet worden voor op- en omroep en achtergrondmuziek. Hierdoor kan de mXa-1502 gebruikt worden in veelzijdige, multi-zone omgevingen met zeer uiteenlopende eisen. Dit maakt de mengversterker uiterst geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld kerken, aula’s, auditoria, (kleine) fabrieken, evenementencentra, gymzalen, kleine clubs, collegezalen, hotels, kantooromgevingen, multifunctionele ruimtes, restaurants/cafés, retail, scholen, sportaccommodaties en -velden en presentatieruimtes.

 

Enkele suggesties van producten om de mXa1502 mengversterker mee te combineren:

 • Clockaudio DMB1 paging desk
 • Ohm Bootique luidsprekers, compacte speaker voor restaurants
 • Pan Acoustics P04Pi, luidspreker kerken
 • T-audio MP101, muziekbron voor achtergrondmuziek
 • Work CS323, distributieluidspreker voor fabriekshallen
 • Clockaudio C008 grensvlakmicrofoon, voor conference calls (automixer functie)
 • Clockaudio CRM202, Inbouwmicrofoon met schakelaar, aangesloten op trigger input

Als je er even over nadenkt dan zijn veel uitdagingen met dit apparaat op te lossen. Vraag bij ons om een demo van de Ashly mXa-1502 en we leggen je graag alles uit over deze mengversterker en zijn vele mogelijkheden.

Conclusie

De mXa1502 van Ashly is een zeer veelzijdige mengversterker door zijn multimode eindversterkers en de vele besturingsmogelijkheden. Daardoor is de mXa1502 op veel plaatsen inzetbaar. De klasse D versterkers en sleep mode zorgen voor een laag stroomverbruik. In combinatie met de lange levensduur van Ashly zorgt dit voor een lage Total Cost of Ownership (TCO). De geluidskwaliteit is zoals altijd bij Ashly dik in orde. Een echte aanrader dus!

Benieuwd naar de mogelijkheden van Ashly voor jouw projecten?

Neem contact op met Tau Audio Solutions bel +31(0)50-549 90 90 of stuur een e-mail naar info@tau.nl. Onze audio experts helpen graag.

 

Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

Artikelen reeks

Eerder schreven we op Tau.nl al over deze producten:

Getest door onze techneut NEO5A-ES image nieuwsbericht  WORK PRO NEO5A-ES
WOKR PRO PA1254 eindversterker WORK PRO PA1254 eindversterker
Oplossingen voor lestijdsignalering ua   (les)tijdsignaleringssytemen
U1 Player Front   Ultra 1 en Ultra 2 Player van Loetronic