Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Getest door onze techneut: SoundTube IPD4-CM52-BGM-II

 

In de rubriek ‘Getest door onze techneut’ testen de audio experts van Tau Audio Solutions voor u diverse producten en systemen.

Eerder testten we de SoundTube IPD-HUB2. Nu ligt er de IPD4-CM52-BGM-II van SoundTube voor mij. Deze luidspreker is de opvolger van de IPD4-CM52-BGM. Enige verschil tussen deze twee luidsprekers is de grille. Waar bij de IPD4-CM52-BGM de grille tussen de rand moet worden gedrukt, valt de grille bij het nieuwe model volledig over de luidspreker heen, en zit de grill vast met magneetjes. Met dit ontwerp is er bij het nieuwe model geen luidsprekerrand meer te zien.

SoundTube IPD4-CM52-BGM-II specificaties

De IPD4-CM52-BGM-II plafondluidspreker heeft een 134 mm (5,25”) woofer van polypropyleen met een butyl rubberen ring en een 19 mm (0,75”) softdome tweeter, een twee-kanaals eindversterker, een (PoE) Dante aansluiting, een 24V aansluiting en drie luidspreker uitgangen. Vastzetten van de plafondluidsprekers gaat, zoals altijd bij Soundtube, met het SpeedWing bevestigingssysteem. Dit zijn een soort vleugels die uitklappen en de luidspreker vastklemmen met behulp van twee schroeven op het front van de luidspreker.

Op beide kanalen kunnen twee luidsprekers worden aangesloten waarvan één al in de behuizing zit. Je kan dus met één IPD4-CM52 en drie CM52 passieve luidsprekers een twee-kanaals Dante kanaal weergeven. Speaker outputs 1 en 2 bevinden zich op kanaal 2 en output 3 bevindt zich op kanaal 1 net zoals de interne luidspreker. Ook deze luidspreker laat zich, net zoals alle IP/Dante apparaten, bedienen door de ST-Net software en heeft een ingebouwde 8-kanaals PEQ, HPF, LPF en delay (tot 100ms) voor beide kanalen. Bij het opstarten van de luidspreker laadt deze de ‘default’ preset. Deze preset bevat geen DSP instellingen en het volume staat op 0 dB. Er is dus instant geluid als er audio wordt aangeboden op de ingang van de luidspreker.

Deze plafondluidspreker van SoundTube is specifiek ontworpen voor gebruik op Dante audio platforms en maakt het ook mogelijk om niet-Dante SoundTube luidsprekers toe te voegen aan een geluidsinstallatie. De IPD4-CM52-BGM-II kan gebruikt worden voor achtergrondmuziek en in een omroepsysteem. Dit maakt de luidspreker uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld hotels, musea, gebedshuizen, scholen, winkels, restaurants, luchthavens en kantoren.

Fijn klinkende luidspreker

Omdat de (standaard) CM52 een fijn klinkende luidspreker is zijn de verwachtingen hoog. 67Hz – 20kHz valt er te lezen op de website. Dat is best laag voor een 5” luidspreker. En aangezien we nu de 100V transformator hebben geëlimineerd, hebben we de nadelen daarvan ook niet meer. Dat hoor je ook meteen; het hoog is fris en gedetailleerd en er is veel laag aanwezig. Nou ja, voor een plafondluidspreker dan.

 

De on-axis weergave out of the box ziet er zo uit. (afb. 1)

Soundtube IPD4-CM52-BMG on-axis weergave

 

En na enig stoeien met de equalizer. (afb. 2)

Soundtube IPD4-CM52-BMG weergave equalizer

 

Ziet er best goed uit als we de mooi-maker over de curve laten glijden. (afb. 3)

Soundtube IPD4-CM52-bmg weergave equalizer 2

 

En 45 graden off-axis (afb. 4)

Soundtube IPD4-CM52-bgm weergave equalizer off-axis

 

De toegepaste EQ waardes zijn als volgt:

ST-net equalizer settings Soundtube IPD4-CM52-BGM

Smooth off-axis performance

Frequentiecurves zeggen (jammer genoeg) niet heel erg veel over hoe een luidspreker klinkt en een klank omschrijven is ook lastig. Out of the box is het in ieder geval niet de klank van een typische plafondluidspreker. Met dat beetje extra effort qua eq-instellingen krijg je een rijk klinkende luidspreker, zowel in het laag, midden en hoog. SoundTube noemt zelf expliciet de smooth off-axis performance. En inderdaad, off-axis klinkt de IPD4-CM52-BGM-II speaker nog steeds mooi open fris.

Inzetbaar in meerdere situaties

De twee kanalen zorgen ervoor dat het apparaat inzetbaar is in meerdere situaties. Twee zones uit één luidspreker, met één kanaal twee luidsprekers en een subwoofer (CM1001) of stereo met vier luidsprekers in een kantoor of in de bijzalen/hal/keuken/consistorie van een kerk. En dat alles met slechts één kabel.

Wil je een lokale volumeregeling? Lees dan onze test van de SoundTube IPD-HUB2.

Dante

Dante is niet meer weg te denken uit de huidige audiowereld. Het maakt complexe zaken zoals bekabeling en routing een stuk makkelijker. Voor fabrikanten is het makkelijk om een audio DSP toe te voegen, want het signaal is al digitaal. Daarmee wordt de mogelijkheid gecreëerd om een goed klinkende luidspreker af te stemmen op de ruimte en daarmee helemáál goed te laten klinken. Deze plafondluidspreker is specifiek ontworpen voor gebruik op Dante audio platforms.

De IPD-familie van SoundTube is best groot; single-channel pendants en plafondluidsprekers (ook shallow), IP55 outdoor tuinluidspreker, een soundbar en enkele opbouw modellen. De twee-kanaals uitvoeringen zijn alleen verkrijgbaar in 5” en 6” plafondluidsprekers. De IPD4-CM52-BGM-II maakt onderdeel uit van de IPD-CM-serie van SoundTube. Heb je geen PoE switch, dan kun je ook een 24V voeding aansluiten op deze plafondluidspreker.

Wil je nog meer muziek uit je plafond? Kies dan voor de CI7.3X plafondluidspreker van Phasetech, (in combinatie met de IPD-HUB2), een 8”, 3-weg infinite baffle luidspreker. Zorg er dan wel voor dat alles aan, in en boven het plafond goed vast zit. 😊

Conclusie

De IPD4-CM52-BGM-II van SoundTube is één van de beter klinkende luidsprekers uit het Tau Audio Solutions gamma. Met de DSP en Dante technologie klimt deze luidspreker wat mij betreft nog een stapje hoger op de ladder. Ik zit er de hele middag al naar te luisteren en geniet van al de muziek die voorbij komt uit m’n Spotify playlist. Van luistermoeheid is geen sprake en af en toe bewegen de beentjes of het hoofd even mee…

De SoundTube IPD4-CM52-BGM-II plafondluidspreker kan gebruikt worden voor achtergrondmuziek en in een omroepsysteem. Dit maakt de luidspreker uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld hotels, musea, gebedshuizen, scholen, winkels, restaurants, kantoren en luchthavens.

 

Lees meer

Specificaties IPD4-CM52-BGM-II inbouwluidspreker

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van SoundTube voor jouw project?

Neem dan contact met ons op. Onze audio experts bij Tau Audio Solutions helpen je graag bij vragen. Daarnaast hebben wij vrijwel alle producten van SoundTube en de andere merken uit het portfolio op voorraad, om snel te kunnen voorzien in projecten. Heb je meer informatie over een specifiek product, advies bij aanschaf of installatie van de juiste audio opstelling nodig? Neem dan contact op via het contactformulier of bel +31(0)50 549 90 90.

 

Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

 

Artikelen reeks

Eerder schreven we op Tau.nl al over deze producten:

v22   Contacta V22 ringleidingversterker
Getest SoundTube IPD-HUB2   SoundTube IPD-HUB2
Style-II-7D voorkant   Style II 7D van Bodet Time
Getest CS 214 WORK PRO   WORK PRO CS214
Getest door de techneut mXa-1502 Ahly ua   Ashly mXa-1502 mengversterker
Getest door onze techneut NEO5A-ES image nieuwsbericht   WORK PRO NEO5A-es
WOKR PRO PA1254 eindversterker   WORK PRO PA1254 eindversterker

 

Oplossingen voor lestijdsignalering ua   (les)tijdsignaleringssytemen van Bodet
U1 Player Front   Ultra 1 en Ultra 2 Player van Loetronic