Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Getest door de techneut: Pan Acoustics P 261 AMT luidspreker

 

In de rubriek ‘Getest door onze techneut’ testen de audio experts van Tau Audio Solutions voor u diverse producten en systemen.

Pan Acoustics produceert al meer dan 12 jaar innovatieve geluidsystemen en digitale audio oplossingen. Het bedrijf is continue bezig met het ontwikkelen en verbeteren van hun producten. De ontwikkelde producten door Pan Acoustics zijn onder andere Pan Beam, Pan Surround en Pan Powerline. Alle producten worden ontwikkeld en gefabriceerd in Duitsland. Naast de klassieke luidsprekers voor verhuur en audiovisuele installaties, biedt Pan Acoustics ook oplossing voor uitdagende projecten, bijvoorbeeld waar klimaat een rol speelt.

Pan Acoustics P 261 AMT Cine

Daar staan ze dan, de nieuwe P 261 AMT Cine luidsprekers van Pan Acoustics. Volgens Pan Acoustics is de P 261 AMT Cine een passief luidspreker systeem, met D’Appolito opstelling, in een aansprekend, compact zuilontwerp voor spraak- en muziektoepassingen. De luidsprekers wordt gekenmerkt door een hoge mate van detail en voortreffelijke resolutie, zelfs bij de hoogste frequenties. De speaker bevat twee 6,5” HQ woofers en een speciaal ontwikkelde Mundorf AMT tweeter.

Pan Acoustics P 261 AMT

De P 261 AMT Cine luidsprekers van Pan Acoustics

Aluminium behuizing

Zoals (bijna) alle luidsprekers van Pan Acoustics, is ook de behuizing van de P 261 AMT gemaakt van aluminium. Aanbevolen versterker: minimaal 600W aan 4 ohm. Geen probleem. Wat gaan we doen; eerst luisteren en dan meten? Of eerst meten en dan luisteren? Het verstand zegt het laatste, het gevoel het eerste. Vandaag wint het gevoel. Muziek erop! We beginnen met een beetje laag: Thanks to You van Boz Scaggs. Dat laat de meeste luidsprekers wel even schrikken. In dit geval waren het niet de luidsprekers die schrokken…

En als je dan aan het luisteren bent is een uurtje zomaar voorbij. Wat hebben ze in deze luidsprekers gestopt? Oh ja, meetmicrofoontje ervoor, sweepje. Van de schrik ben ik vergeten de curve op te slaan. Het resultaat was één EQ band gecentreerd op 60Hz met een gain van 1,5dB en een Q van 0,8. Had ik al gezegd dat ik van lage tonen hou? En ook van twinkly highs en warm midlaag? Enz? En dat deze twee rakkers dat allemaal produceren? Op een volume waar de buren niet blij van worden?

Air Motion Transformer (AMT)

De prijs van deze luidsprekers geeft al aan dat het hier een luidspreker van de betere klasse moet zijn, maar zoveel laag uit twee 6,5” woofers? En die AMT tweeter, die verdient ook wel wat aandacht.

AMT staat voor Air Motion Transformer, een principe uitgevonden door Dr. Oskar Heil, tevens de uitvinder van de FET. Het principe lijkt een beetje op een ribbon tweeter, echter in plaats van een strookje tussen een magneet gebruikt de AMT tweeter een gevouwen diafragma. En waarbij de ribbon tweeter van voor naar achter beweegt, beweegt de AMT als een accordeon en perst als het ware de lucht uit de tweeter. Hier lees je meer over AMT tweeters: Have you heard AMT tweeters you be might be missing out.

Omdat de uitgaande lucht wordt ‘vermenigvuldigt’ door de vorm van het diafragma, is de naam transformer ontstaan. Een kleine zijwaartse beweging wordt een grotere luchtstroom.
Leuk, en hoe klinkt de P 261 AMT nou?

In vele ruimtes toepasbaar

Wat mijn collega’s en ik van de P 261 AMT Cine luidsprekers vonden: gedetailleerd, snel, open, niet vermoeiend. Een leuk bijkomend voordeel van deze tweeter en deze uitvoering is de openingshoek van de luidspreker, die bedraagt 130° x 20°. Hierdoor is de P 261 AMT ook geschikt voor de akoestisch wat lastiger ruimtes.

Een klein rondje om de luidspreker bevestigt dat de off-axis weergave zeer regelmatig is. Er zijn geen rare faseproblemen te horen als je roze ruis speelt en om de luidspreker heen wandelt. Het is een beetje vreemd om een luidspreker te beluisteren waar niks op aan te merken is. Meestal is dat dan te wijten aan de prijs en de vergevingsgezindheid van de beoordelaar want: Tsja, het kost ook weinig. Ik denk terug aan de testsessie van de WORK PRO CS214 zuilluidspreker. Een luidspreker die bij lange na niet perfect is, maar voor zijn geld een goeie prestatie neerzet.

Met de Pan Acoustics P 261 AMT Cine is dat andersom; klinkt goed, ziet er goed uit, meet goed, gaat luid en is in vele ruimtes toepasbaar. Daar hoort dan ook een andere prijs bij.

PAN P 261 AMT Cine en Event

Naast de Cine uitvoering is er ook een Event uitvoering van de P 261 AMT. De P 261 AMT Event gaat nog luider dan de Cine, terwijl dit ten koste gaat van de laagextensie. Bedoeld voor gebruik met één of meerdere subwoofers, om zodoende een full-range systeem te creëren voor live versterking, en alle ruimtes waar de Cine ook toepasbaar is. De P 261 AMT Event luidspreker heeft een iets hoger rendement en kan een continu SPL van 125dB produceren. Beide luidsprekers maken onderdeel uit van de PAN AMT serie.

Nu we dan toch in de cijfers zijn beland, hier de specificaties van de P 261 AMT Cine uitvoering:

  • 50Hz tot 24kHz (+- 10dB)
  • 500W continu belastbaar
  • 95 db/W/m rendement
  • 4 ohm
  • (slechts) 12,5 kg
  • RAL9005
  • 10 jaar garantie

De PAN AMT serie: nauwkeurige weergave van hoge frequenties, duidelijk gedefinieerde midden- en lage tonen zijn de kenmerken van deze luidsprekers.

Conclusie

De Pan Acoustics P 261 AMT luidspreker inzetbaar in musea, vergaderzalen, collegezalen, bioscopen en AV presentatieruimtes. De chauffeur die op mijn collega moest wachten en met een kopje koffie binnen kwam lopen, wilde deze luidsprekers ook graag thuis hebben. Hij kwam hierop terug nadat hij had gehoord hoe luid ze gingen. Zijn vrouw kon dat zeker niet waarderen. Ik zou zelf willen toevoegen aan de toepassingen met de P 261 AMT: kerken die een hoogwaardig audiosysteem willen integreren, een kleinere theaterzaal, multifunctionele luidsprekers in een MFC, sportschool.

Pan Acoustics heeft ook bijpassende subwoofers, actief, passief, met Dante of niet. Van de PAN AMT serie is er ook een P 04 AMT; als het allemaal wat compacter mag/kan. Mooi voor naast je touchscreen in je klaslokaal, aangezien Pan Acoustics hun zuilluidsprekers op elke gewenste lengte kan maken langer dan de standaard uitvoering. Pan Acoustics is de geluidspecialist voor kristalheldere communicatie, in akoestisch uitdagende omgevingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Pan Acoustics voor jouw project?

Neem dan contact met ons op. Onze audio experts bij Tau Audio Solutions helpen je graag om al je vragen te beantwoorden. Bel +31(0)50 549 90 90 of neem contact op via het contactformulier.

Lees verder

Specificaties Pan Acoustics P 261 AMT

 

 

Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws?
Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

 

Artikelen reeks

Eerder schreven we op Tau.nl al over deze producten:

v22   Contacta V22 ringleidingversterker
Getest SoundTube IPD-HUB2   SoundTube IPD-HUB2
Style-II-7D voorkant   Style II 7D van Bodet Time
Getest CS 214 WORK PRO   WORK PRO CS214
Getest door de techneut mXa-1502 Ahly ua   Ashly mXa-1502 mengversterker
Getest door onze techneut NEO5A-ES image nieuwsbericht   WORK PRO NEO5A-es
WOKR PRO PA1254 eindversterker   WORK PRO PA1254 eindversterker

 

Oplossingen voor lestijdsignalering ua   (les)tijdsignaleringssytemen van Bodet
U1 Player Front   Ultra 1 en Ultra 2 Player van Loetronic